24. 01. 2023 - 12:17
SVI SU U ČUDU, A SAD JE JASNO: Otkriveno kako su Plavci...
907
Shares
SVI SU U ČUDU, A SAD JE JASNO: Otkriveno kako su Plavci potrošili skoro 500 miliona eura

PREMIERSHIP

SVI SU U ČUDU, A SAD JE JASNO: Otkriveno kako su Plavci potrošili skoro 500 miliona eura

24. 01. 2023 - 12:17
0
Shares

Od dolaska novog vlasnika Todda Boehlyja, Chelsea ne prestaje mahnito trošiti novac na pojačanja. Još tokom prošlog ljeta na Stamford Bridge su, među ostalima, došli Raheem Sterling, Marc Cucurella, Wesley Fofana i Kalidou Koulibaly, a nisu u klubu škrtarili ni u januaru. Mihajlo Mudrik, Benoit Badiashile, Noni Madueke i David Datro Fofana pridružili su se Plavcima ovog mjeseca. Prema Transfermarktu, Chelseajeva je potrošnja ove sezone dosegla vrtoglavih 460,49 miliona eura, a ta bi brojka do kraja mjeseca mogla još i narasti.

Mnogima nije jasno kako su Plavci uz takve silne odštete uspjeli izbjeći pravila UEFA-inog finansijskog fair-playa, a odgovor, prema engleskim medijima, leži u tome da su u klubu uspjeli pronaći rupu u zakonu.

Chelsea je, naime, svojim prinovama dao neuobičajeno duge ugovore. Mudrik je tako dobio ugovor na čak 8,5 godina, što je najduži ugovor u historiji Premier lige. Badiashile ima ugovor na 7,5 godina, a Wesley Fofana je potpisao sedmogodišnji ugovor. Na taj je način Chelsea ‘‘rastegnuo‘‘ troškove za odštete na puno više godina kako bi ostao ispod praga UEFA-inih pravila o potrošnje.

To znači da će Chelsea, koji je pristao platiti Šahtaru inicijalnih 70 miliona eura odštete za Mudrika, prema UEFA-inoj računici plaćati manje od devet miliona eura ukrajinskom klubu po sezoni. I tako ostati u skladu s pravilima.

Međutim, prema navodima The Timesa, UEFA će uskoro postrožiti pravila upravo zbog Chelseaja. Plan krovne evropske fudbalske organizacije je ograničiti razdoblje u kojem klubovi mogu proširiti plaćanje odštete na najviše pet godina. Novo pravilo bi trebalo stupiti na snagu prije ljetnog prelaznog roka, a razlog je zabrinutost dijela klubova zbog Chelseajeve nedavne strategije.

FIFA-ini propisi već sada nalažu da ugovori igrača ne bi smjeli biti duži od pet godina osim ako zakoni određene zemlje ne kažu drugačije. A u Velikoj Britaniji nema ograničenja, što je Chelsea sada odlučio iskoristiti. No, čini se da mu ubuduće takva taktika više neće prolaziti.

Učitaj još novosti