04. 01. 2023 - 08:21
Benzema ili Mbappe? Francuzi su u prestižnom izboru jasno rekli
907
Shares
Benzema ili Mbappe? Francuzi su u prestižnom izboru jasno rekli

Benzema ili Mbappe? Francuzi su u prestižnom izboru jasno rekli

04. 01. 2023 - 08:21
0
Shares

Udruga sportskih novinara (UJSF) objavila je rezultate plebiscita za sportistu godine u Francuskoj.

U konkurenciji muškaraca pobijedio je napadač Real Madrida, Karim Benzema, odmah ispred Kyliana Mbappea.

Interesantno da su se na kraju novinari odlučili za Benzemu koji je propustio Mundijal u Kataru u odnosu na Mbappea koji je s Francuskom igrao u finalu spomenutog turnira, gdje je ipak Argentina bila bolja.

35-godišnji Benzema je prošle godine osvojio Zlatnu loptu, nakon što je prethodno osvojio Ligu prvaka i La Ligu s Realom, što je očito presudilo u konačnom izboru novinara.

Benzema je u decembru nedugo nakon što se završilo Svjetsko prvenstvo objavio da više neće igrati za reprezentaciju Francuske. Imao je očigledno nesuglasice sa selektorom Didierom Deschampsom i nekim od članova stručnog štaba.

Navodno je želio da ostane uz reprezentaciju unatoč povredi, smatrao je da bi mogao igrati, ali su drugi inzistirali da se vrati u Madrid, što ga je pogodilo. Ispostavilo se da su i mnogi francuski igrači htjeli da Benzema ne bude dio tima koji je igrao u Kataru.

U konkurenciji žena pobijedila je 29-godišnja teniserka Caroline Garcia. Napravila je veliki skok te je u posljednjih godinu dana sa 75. stigla na četvrto mjesto WTA liste. Osvajala je između ostalog WTA 1000 turnir u Cincinnatiju i Masters turnir u Fort Worthu.

Ekipom godine proglašena je ragbijaška reprezentacija, dok je trenerom godine izabran trener ragbijaša Fabien Galthie. Košarkaš Vicor Wembanyama izabran je kao otkriće godine.

Izvor OVDJE.

 


Sportsport.ba

Učitaj još novosti