27. 12. 2022 - 14:25
ŠOK ZA SJAJNOG SRBINA: Jokić nije nije među prva tri favorita...
907
Shares
ŠOK ZA SJAJNOG SRBINA: Jokić nije nije među prva tri favorita za MVP nagradu

NBA

ŠOK ZA SJAJNOG SRBINA: Jokić nije nije među prva tri favorita za MVP nagradu

27. 12. 2022 - 14:25
0
Shares

​Denver je najbolji tim Zapada, Jokić je igrač na najboljim PER indeksom, ali ni to nije dovoljno da Nikola Jokić bude prvi favorit za MVP nagradu.

Tek je četvrti na toj listi kvota, iza Tejtuma, Adetokumba i Luke Dončića. Za razliku od početka sezone, to je veliki napredak jer nije bio ni u top 5 kandidata, bez obzira na činjenicu da je dvostruki uzastopni osvajač MVP nagrade.

Šta kaže statistika?

Čuveni PER indeks govori da Jokić ima nevjerovatnih 32.33, što je izvanredno, a samo još trojica su prešla brojku od 30 pored njega, to su Entoni Dejvis (31.94) sa četiri utakmice manje, Luka Dončić sa 30.66 i Embid sa 30.17.

Indeks koji se zove BPM (Box plus-minus) uzima u obzir sve iz "box score" kategorija (poeni, asistencije, izgubljene lopte...) ali i ukupan timski učinak, tu su jedini koji su uspjeli da imaju u tri godine indeks 10 i više Janis, Harden, Kevin Durant, Majkl Džordan, Lebron i Jokić. 

Samo trojica su imala preko 11 u tri sezone, to su Džordan, Lebron i Jokić, a samo je jedan koji je imao indeks preko 12. Jokić. 

Srbija ima pravo blago od igrača.

Učitaj još novosti