04. 12. 2022 - 22:17
SVI SU UVJERENI DA JE ON BUDUĆA ZLATNA LOPTA! Odrastao uz...
907
Shares
SVI SU UVJERENI DA JE ON BUDUĆA ZLATNA LOPTA! Odrastao uz postere Kristijana Ronalda, a danas je srušio legendarnog Pelea

KYLIAN MBAPPE

SVI SU UVJERENI DA JE ON BUDUĆA ZLATNA LOPTA! Odrastao uz postere Kristijana Ronalda, a danas je srušio legendarnog Pelea

04. 12. 2022 - 22:17
0
Shares

Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) je čudo od fudbalera. To smo znali i ranije, a današnjom partijom protiv Poljske (3:1) u osmini finala Svjetskog prvenstva je to potvrdio da se radi o vanserijskom igraču.

Supertalentovani Francuz danas je postigao dva sjajna pogotka, a uz to je asistirao i za gol Olivijea Žirua (Olivier Giroud). Mbape je uspio nešto što nisu ni Kristijano Ronaldo (Cristiano), ni Lionel Messi) - oborio je rekord legendarnog Pelea i sa devet golova postao igrač sa najviše pogodaka na Svjetskom prvenstvima prije svog 24. rođendana (9). 

Obzirom na to da će Mbape imati mnogo prilika za nove golove, sigurno je da u opasnosti i rekord Miroslava Klozea (Klose), koji je dao najviše pogodaka u historiji Mundijala (16).

Rođen u predgrađu Pariza
Znali smo da je Mbape fenomenalan fudbaler, stroj za golove i igrač kojeg je teško uhvatiti ukoliko se da u trk, ali priča ko je zapravo zvijezda "Trikolora" i PSG-a je zanimljiva.

On je rođen u Bondiju, sjeveroistočnom predgrađu Pariza 23. decembra 1998. Bondi je bilo predgrađe u kojem je bilo nasilja i nereda, no Mbapeovi roditelji su njega, njegovog mlađeg brata Etana (Ethan) i polubrata Kemba Ekukua (Ekoku) uspjeli izvesti na pravi put.

Čudesni Mbape je imao sportske gene. Naime, njegov otac Vilfred (Wilfried) je kao trener posvetio život fudbalu, a zanimljivo da je trenirao Kilijana. 

Bondi je amaterski fudbalski klub, no spletom okolnosti u reprezentaciji Francuske su dva fudbalera koja su prošla kroz taj klub. Osim Mbapea, tu je i Vilijam Saliba (William). I Kilijanova mama je bila sportistkinja, Fajza (Fayza) je igrala rukomet.

Lud za fudbalom
Mbape je od djetinjstva pokazivao potencijal, a njegov otac i on su riskirali, pa su totalno zapostavili školu i posvetili se fudbalu, što se, ispostavit će se, pokazao kao dobar potez.

- Kilijan je bio 24 sata dnevno, svih sedam dana u sedmici zaokupljen fudbalom. On nije bio strastven za fudbalom, nego lud. Mogao je gledati četiri-pet utakmica zaredom - izjavio je jednom prilikom Mbape stariji.

Mbape je sa 13 godina otišao u akademiju Klerfontein, koja je usavršavala zvijezde poput Tjerija Anrija (Thierry Henry) i Nikolasa Anelke (Nicolas). Mnogi velikani su željeli Mbapea, spominjao se interes Mančester sitija, Reala, Bajerna..., ali je njegov otac insistirao da to bude Monako, jer je klub bio poznat po dobrom radu s mladim fudbalerima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylian Mbappé (@k.mbappe)

Zanimljivo da je Mbape odrastao dok mu je zid sobe bio oblijepljen posterima jednog od najboljih fudbalera svih vremena Kristijana Ronalda, a kasnije je igrao protiv svog idola u okršajima u Ligi prvaka, kao i duelima reprezentacija Francuske i Portugala.

Monako prije Reala, Bajerna...
Za prvi tim Monaka debitovao je sa svega 16 godina i 347 dana, a "Kneževi" su s njim u timu uspjeli osvojiti titulu ispred nosa superbogatog PSG-a u sezoni 2016/17. 

Upravo je to bio povod da ga Parižani dovedu sebi, pa su ga na ljeto 2017. doveli na posudbu za 45 miliona eura, da bi ga u junu 2018. otkupili za dodatnih 135 miliona.

Mbapea su u Monaku dali nadimak "Novi Anri", a podsjećao je i na legendarnog Brazilca Ronalda Nazarija. Iako igrom podsjeća na neke od legendarnih fudbalera, Mbape ističe da želi biti unikatan, a zbog toga je smislio i karakterističnu proslavu pogotka.

Brat "kriv" za karakterističnu proslavu golova
On slavi s prekriženim rukama na prsima uz podignute palce, a jedne prilike je otkrio i otkud takvo slavlje. Za sve je "kriv" njegov brat Etan.

- Moj brat je tako slavio svaki puta kada me ponizio u Plejstejšnu - rekao je Kilijan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylian Mbappé (@k.mbappe)

Mbape još nema ni 24 godine, a naosvajao se trofeja u Francuskoj, a a ima i titulu svjetskog prvaka sa "Trikolorima". Osvojio je i Evropsko prvenstvo sa reprezentacijom do 19 godina.

Ljubavne veze
Kada je riječ o privatnom životu, Mbape je bio u vezi s francuskom glumicom Emom Samet (24), a nakon prekida s njom utjehu je našao u transrodnoj Ines Rau (32). 

Međutim, ni ta veza nije potrajala. Prema pisanjima medija Mbape sada ljubi manekenku iz Belgije Rose Bertram (28), koja je ranije bila osam godina u vezi s bivšim fudbalerom PSG-a Gregorijem van der Vielom (Gregory van der Wiel).

Učitaj još novosti