04. 12. 2022 - 14:13
Dalić uoči Japana veličao reprezentaciju Hrvatske: Ovo što mi...
907
Shares
Dalić uoči Japana veličao reprezentaciju Hrvatske: Ovo što mi radimo je svjetsko čudo

Dalić uoči Japana veličao reprezentaciju Hrvatske: Ovo što mi radimo je svjetsko čudo

04. 12. 2022 - 14:13
0
Shares

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić danas je na konferenciji za novinare otkrio kakvo je raspoloženje u njegovoj selekciji uoči prve eliminacijske utakmice na Svjetskom prvenstvu protiv Japana.

Trener i igrač Japana ranije danas su rekli da moraju ući kao samuraji u narednu utakmicu, pa se Dalić prvo osvrnuo na tu izjavu.
"Ono što je najvažnije je da našeg protivnika respektujemo, pobijedili su dva svjetska prvaka Španiju i Njemačku. Gubili su prvo poluvrijeme pa pokazali karakter, mentalitet i kvalitetu. Poručujem svojim igračima da nikoga ne smijemo podcijeniti. Znamo da će ići kao samuraji, to je njihovo pravo, ali nećemo se ni mi ništa lošije postaviti. Znamo kakva utakmica nas čeka, kakav protivnik nas čeka. Moramo se postaviti na isti način ako želimo dalje. Moramo igrati svoju utakmicu, ne smijemo podcijeniti nikoga, teren će pokazati ko je bolji", rekao je Dalić.

Jedno od zanimljivijih pitanje je bilo i ono da li je stiglo vrijeme za hrvatsko zlato.

"Niko sretniji od nas da bude tako. Pokušat ćemo, imamo šansu, ali to je težak posao. Vjerujemo, imamo san, a ja sam uvijek bio optimist. Prvenstvo je jako kvalitetno, a Hrvatska već 20 godina pruža sjajne igre. Ako ste pogledali, među ovih 16 koji su se plasirali u osminu finala, Hrvatska ima daleko najmanje stanovnika. Mala smo zemlja, ali imamo velike snove. Pred nama je prva stepenica, a kad je prođemo gledat ćemo dalje. Hrvatska je uspješna, rezultati su u rangu svjetskog čuda. To je naša kvaliteta i naš uspjeh. U kontinuitetu igramo dobro na velikim takmičenjima. Postali smo nogometna velesila koju svi poštuju i moraju poštovati. Čeka nas teška utakmica protiv protivnika koji se želi dokazati. Bit će nam teško. Sretni smo što smo ovdje na Svjetskom prvenstvu, to je bio naš cilj, a sad je cilj usrećiti naciju i ohrabriti je. Kad Hrvatska igra dobro, cijeli je narod sretan, a ja želim da to traje što duže", dodao je.

Špekuliše da je ovo Luki Modriću posljednje takmičenje za Hrvatsku.

"Šta god da ja kažem za Luku, premalo je. Neka mu Bog da zdravlja, neka potraje još. Siguran sam da mu ovo nije posljednje takmičenje za Hrvatsku. Daje nam za pravo njegova fizika, trening, rad i profesionalnost. On je jako važan i bitan igrač. Ne želim pričati o pojedincima. Nakon Belgije pričalo se o Gvardiolu. Joško je igrač Hrvatske, ko je trebao spasiti? Igrač Hrvatske. Tako Luka, tako i Joško. Mi smo tim. Samo tako možemo napraviti rezultat. Ne Luka ili Gvardiol. Pojedinac će iskočiti ako kolektiv bude dobar. Luka je naš kapiten i vođa, neka potraje još", poručio je.

Podsjetimo, utakmica osmine finala Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Japan igra se sutra od 16:00 sati na Al Janoub stadionu.

Učitaj još novosti