30. 11. 2022 - 10:59
AKO SE IZNENADITE KAD STANETE NA VAGU, POSTOJI DOBRA VIJEST:...
907
Shares
AKO SE IZNENADITE KAD STANETE NA VAGU, POSTOJI DOBRA VIJEST: Brojke NISU REALNE, možda imate samo višak vode u tijelu, EVO KAKO DA TO BRZO RIJEŠITE

AKO SE IZNENADITE KAD STANETE NA VAGU, POSTOJI DOBRA VIJEST: Brojke NISU REALNE, možda imate samo višak vode u tijelu, EVO KAKO DA TO BRZO RIJEŠITE

30. 11. 2022 - 10:59
0
Shares

Prekomjerna težina ne znači uvijek da neko ima problema sa gojaznošću, piše Mondo.rs.

Zastrašujući brojevi na vagi vrlo često mogu da znače i da imate višak tečnosti u organizmu. Ovo stanje se javlja najčešće iz dva razloga - zbog bolesti ili "loše" ishrane, odnosno pretjeranog unosa soli koja zadržava vodu. Posljedica je ne samo da se osjećamo otečeno, već tako i izgledamo - imamo edeme u nogama, rukama, stomaku...

Kako izbaciti višak tečnosti iz organizma?

Prije nego što se pozabavite otklanjanjem otoka, važno je da prvo otkrijete uzrok, da to nije simptom neke bolesti, već da je riječ o posljedici neumjerenosti u hrani ili nezdravom načinu života.

"Prvo treba da analizirate sopstveni način života. Nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i čest stres doprinose zadržavanju tečnosti u organizmu", napominju ljekari i predlažu nekoliko efikasnih metoda koje pomažu kod problema sa viškom tečnosti.

Smanjite unos soli - dnevna norma za odraslu osobu je 3-4 g. Ali mora da se uzme u obzir i so koja se nalazi u supi, kobasici, siru i drugim proizvodima i gotovim jelima. Zato je bolje držati se principa – što manje to bolje.

Smanjite količinu šećera - slatki deserti takođe mogu da izazovu otok. Šećer podiže nivo glukoze u krvi, izazivajući oslobađanje insulina, a koji zadržava vodu. Zato ako uveče pojedete tortu, sljedećeg jutra ćete biti teži.

Krećite se više - zbog čestog sjedenja može da se pojavi otok nogu. Da biste to izbjegli, svaki dan odvojite vrijeme za trening, trčanje, hodanje, čučnjeve...

Pijte vodu u optimalnoj količini - voda ne dovodi do nakupljanja tečnosti, već, naprotiv. Stručnjaci napominju da dehidracija izaziva oticanje.

Izbjegavajte stres - ovaj savjet je najteže poslušati. Međutim, kortizol, hormon stresa, zadržava vodu u tijelu, sprečavajući gubitak težine. Njegov višak negativno utiče na zdravlje.

Učitaj još novosti