28. 11. 2022 - 10:29
TRI SCENARIJA U IGRI, Srbija NE SMIJE DA IZGUBI od Kameruna: U...
907
Shares
TRI SCENARIJA U IGRI, Srbija NE SMIJE DA IZGUBI od Kameruna: U slučaju pobjede

BLIC ANALIZIRA

TRI SCENARIJA U IGRI, Srbija NE SMIJE DA IZGUBI od Kameruna: U slučaju pobjede "orlovi" imaju OGROMNE šanse za prolaz, a ako bude remi ili poraz...

28. 11. 2022 - 10:29
0
Shares

Danas od 11 časova očekuje nas "biti, ili ne biti" utakmica sa Kamerunom u okviru drugog kola Svjetskog prvenstva u Kataru, piše blic.rs. Nakon bolnog poraza od Brazila sa 2:0, vrijeme je da i mi u jednoj utakmici budemo favoriti, barem na papiru, nastavlja pomenuti portal. 

Ajmo da krenemo od najgoreg, ka najboljem mogućem scenariju.

Poraz ne dolazi u obzir, ali za koju se slamku uhvatiti u slučaju da izgube Orlovi?
Ako se desi da Orlovi napuste stadion "Al Džanub" pognute glave, onda bi nakon tuširanja i davanja protokolarnih izjava za medije morali da požure u hotel kako bi se dobro odmorili i u 17 časova sjeli da gledaju meč između Brazila i Švicarske. Tada bi zajedno sa njima, svim srcem morali da budu uz "karioke", pošto bi to bio jedini ishod koji ih ne bi i zvanično otpisao sa prvenstva.

Ukoliko bi Švicarska pobijedila Brazil. "sajdžije" bi bile na prvom mjestu sa šest poena, apsolutno nedostižne. U posljednjem kolu bi i u slučaju da Srbija pobijedi Švucarsku imali tri boda, dok bi na meču između Brazila i Kameruna svaki rezultat značio srpsku eliminaciju. I Brazil i Kamerun bi u slučaju pobjede otišli na šest poena, dok bi neriješen rezultat značio po četiri boda za obje selekcije.

Kada bi Švicarska i Brazil odigrali neriješeno, to bi takođe značilo da su Orlovi završili katarsku avanturu. Ove dvije selekcije bi imale po četiri boda, a Srbi bi još uvijek bili bez jednog jedinog poena. Poznato je da se na jednoj utakmici ne može osvojiti četiri boda, što znači da bi to bio kraj.

Pobjeda Brazila bi im ostavila vjeru da u posljednjem kolu mogu da naprave čudo, uz to da rasterećeni Brazil pobijedi Kamerun i sa maksimalnih devet poena završi takmičenje u grupnoj fazi.

Ako bi Brazil već pobijedio Švicarsku, navijali bi da to bude što ubjedljivije, da bi im u posljednjem kolu bila potrebna pojbeda sa što manje golova razlike protiv Švicaraca (ponavljamo, bitno je da Brazil pobijedi Kamerun u posljednjem kolu).

Koliko je ovo realno, nisu baš sigurni u Srbiji, ali su ipak istakli da su šanse male i da je u istoriji Mundijala, samo jedna reprezentacija uspjela da prođe grupu sa tri osvojena boda. To je pošlo za rukom Čileu 1998. godine, a zanimljivo je da su te godine bili u grupi baš sa Kamerunom.

Neriješen ishod sa Kamerunom - nije kao poraz, ali je daleko od pobjede
Ukoliko se meč između Srbije i Kameruna završi bez pobjednika, takođe će zavisiti od utakmice Brazila i Švicarske. Šta god da se desi u toj utakmici, biće u igri do posljednjeg kola, ali će pobjeda protiv Švicarske biti pod moranjem.

Ako Brazil savlada Švicarsku, imaće dva boda manje od ove evropske reprezentacije i pobjeda bi značila prolaz u svakom slučaju osim u onom da Kamerun iznenadi Brazil i osvoji tri boda. Čak bi i tada imali teoretske šanse, ali bi morali da deklasiraju Švicarsku sa tri-četiri gola razlike u najboljem slučaju.

Ne bi im nikako odgovaralo da Švicarska pobijedi Brazil. Tada bi ih pobeda u posljednjem kolu vodila dalje samo u slučaju da trijumfuji ubjedljivo, ponovo sa tih prokletih 3-4 gola razlike, a da Brazil ne pobijedi Kamerun. Svi znaju kako Brazil igra, posebno "kada mu treba", pa je prilično nezahvalno oslanjati se na ovaj scenario.

Neriješen rezultat na utakmici između "karioka" i "sajdžija" značio bi takođe da ih pobjeda u posljednjem kolu vodi dalje, ali bi opet gol razlika igrala ključnu ulogu u slučaju da Brazil izgubi od Kameruna. Dakle, neriješeni rezultati na utakmicama Srbije i Kameruna, kao i Brazila i Švicarske, uz pobjede Srbije i Brazila u posljednjem kolu ih sigurno vode u narednu rundu.

Ako pobijede, na konju su
Ukoliko pobijede Kamerun, a Švicarska izgubi od Brazila, pobjeda u posljednjem kolu bi ih vodila dalje, dok bi neriješen rezultat na tom meču u pomoć morao da pozove gol-razliku. Zato je bitno da Orlovi slave što ubjedljivije, a da Švicarska izgubi što ubjedljivije.

Međutim, ako Švicarska odoli Brazilu i odigra neriješeno sa "kariokama", samo pobjeda dolazi u obzir i garantuje im prolaz u osminu finala.

Veliki problem nastaje ako Orlovi ispoštuju, ali se Brazil izblamira i izgubi danas. Tada bi i u slučaju da pobijedr Švicarsku, Srbi to morali da urade sa velikom razlikom. Tada bi postojala i opcija da Kamerun iznenadi Brazil, gdje bi im pobjeda garantovala prolaz u narednu rundu u paketu sa Švicarcima, dok bi glavni favorit Mundijala bio ostavljen u grupi.

Postoji i slučaj da Srbija pobijedi Kamerun, a Švicarska i Brazil remiziraju. Tada bi ih pobjeda u posljednjem kolu odvela dalje, dok bi remijem prošli samo uz ubjedljivu pobjedu protiv Kameruna i poraz Brazila od afričke selekcije.

Učitaj još novosti