26. 11. 2022 - 17:21
Kad je počeo ezan na stadionu Svjetskog prvenstva SVE JE...
907
Shares
Kad je počeo ezan na stadionu Svjetskog prvenstva SVE JE MOMENTALNO STALO

MUNDIJAL U KATARU

Kad je počeo ezan na stadionu Svjetskog prvenstva SVE JE MOMENTALNO STALO

26. 11. 2022 - 17:21
0
Shares

Svjetsko prvenstvo u Kataru je prvo koje se održava u muslimanskoj zemlji gdje vrijede islamski zakoni te potpuno drugačija kultura u odnosu na onu kakvu su do sada navikli fudbalski fanovi na velikim takmičenjima.

Kako se u petak približavalo podne, mujezini diljem Katara pozvali su muslimanske fudbalere, navijače i dužnosnike na džuma namaza, odnosno sedmičnu molitvu za pripadnike islamske vjere.

Posebno je bilo interesantno na stadionu Ahmad bin Ali Stadium gdje se u petak igrao meč između Velsa i Irana kojeg je na kraju iranska selekcija dobila sa 2:0.

Vrijeme džume namaza je bilo prije početka utakmice, a kada se začuo ezan na stadionu je praktično sve stalo i svi muslimani su otišli na namaz.

Organizator je pripremio sve što je potrebno za obavljanje molitve, a neki od vjernika su svoju vjersku dužnost obavili i na travi.

Inače, muslimanski navijači su prezadovoljni uslovima koji vladaju u Kataru, prije svega zato što svaki stadion ima posebne prostorije za obavljanje molitve.

Osim toga na stadionima i oko stadiona su postavljenji i posebni štadovi na kojim se prodaje halal hrana.

"Došao sam u islamsku zemlju kako bih prisustvovao molitvi petkom... To je ono što me čini sretnim na ovom takmičenju", rekao je jedan od navijača, piše sportsport.ba.

OVDJE pogledajte ezan (poziv na molitvu)

Inače, i tokom ceremonije otvoranja pručeni su neki od ajeta iz Kur'ana, odnosno dijelova svete knjige kod muslimana kao i što su citirane izjave poslanika Muhammeda.

Učitaj još novosti