23. 11. 2022 - 17:32
Iz Katara stiže nevjerovatna vijest: Favorit iz sjene želi...
907
Shares
Iz Katara stiže nevjerovatna vijest: Favorit iz sjene želi napustiti Mundijal, poznato je i zašto!

Iz Katara stiže nevjerovatna vijest: Favorit iz sjene želi napustiti Mundijal, poznato je i zašto!

23. 11. 2022 - 17:32
0
Shares

U Kataru je situacija poprilično napeta. Najveći pobunjenici su pojedine evropske selekcije, a jedan od favorita iz sjene čak prijeti i odlaskom sa Mundijala, navodno je već i kontaktirana UEFA oko eventualnih koraka šta raditi dalje. 

Glavni kamen spocitanja između organizatora Svjetskog prvenstva, FIFA i sedam evropskih selekcija je promovosinja i zaštita prava LGBT osoba.

Kao što je poznato FIFA je zabranila nošenje kapitenske trake s napisom "One Love", a ko to uradi bit će sankcionisan žutim kartonom, a da susret i ne počne.

Upravo iz tog razloga selekcija Danske koja je već odigrala jedan svoj meč i remizirala sa Tunisom(0:0) razmišlja čak o napuštanju Svejtskog prvenstva, što bi definitivno bio radikalan potez.

Generalni direktor i predsjednik FS Danske(DBU) Jakub Jensen i Jesper Moller su već kontaktirali UEFA za povlačanje iz članstva FIFA-e zajedno sa reprezentacijama koji promovišu LGBT populaciju.

"To nije odluka koju smo donijeli sada, već o njoj razmišljamo duže vremena. Mi u Skandinaviji smo o svemu diskuutovali još od augusta", kazao je Muller.

"Vjerujem da će biti izazovno ako se Danska isključi na svoju ruku. Moramo razmisliti o ovom pitanju i vratiti povjerenje u FIFA-u. Trebamo biti svjesni šta se desilo i kreirati strategiju."

FIFA je repreznetacijama na sastanku održanom 21. novembra saopštila da će svi kapiteni dobiti žuti karton koji na teren izađe sa sada već famoznom kapitenskom trakom.

Upravo iz tog razloga sedam reprezentacija koje su planirale koristiti traku su napravile korak nazad uz jasnu poruku da više neće podržavati Giannija Infantina.

"Znam da su uskoro izbori u FIFA-i i da trenutni predsjednik ima podršku 207 zemalja od 211. Danska nije među njima niti će ikad bidi", poručio je Moller.

Podsjećanja radi, osim Danske sa "One Love" kapitenskom trakom još su željele igrati reprezentacije Engleske, Njemačke, Velsa, Belgije, Nizozemske i Švicarske.

 

Sportsport.ba

Učitaj još novosti