22. 11. 2022 - 13:43
TEŠKE OPTUŽBE ŠPANSKIH MEDIJA: Narod u Srbiji je opsjednut...
907
Shares
TEŠKE OPTUŽBE ŠPANSKIH MEDIJA: Narod u Srbiji je opsjednut nacionalizmom!

NE PODNOSE GRB NA DRESU

TEŠKE OPTUŽBE ŠPANSKIH MEDIJA: Narod u Srbiji je opsjednut nacionalizmom!

22. 11. 2022 - 13:43
0
Shares

Novi grb na dresu reprezentacije Srbije izazvao je pažnju medija uoči njihovog prvog nastupa na Svjetskom prvenstvu protiv Brazila, a španski As je tome posvetio i poseban tekst.

"Na dresu je dvoglavi bijeli orao, ali drugačiji od onog koji se vije na srbijanskoj zastavi i grbu. Ovaj na dresu napravljen je na brzinu za nogometnu reprezentaciju i naišao je na brojne osude među narodom opsjednutim nacionalizmom. Mnogi Srbijanci ogorčeni su time što grb ima nepodnošljive sličnosti sa znamenjem nacija koje su tradicionalno rivalske i neprijateljske Srbiji. Nemali broj Srbijanaca smatra da je simbol na dresu njihove reprezentacije sličniji crnom dvoglavom orlu na grbu Albanije te da podsjeća na orlove na grbu Poljske", stoji u tekstu Asa, piše Klix.ba.

Inače, Puma je na grb stavila i ljiljane, jedan od simbola Bosne i Hercegovine, što je dodatno razljutilo Srbijance koji se i sami pitaju je li promjena bila potrebna.

Na prijašnjem su grbu bila početna slova nacionalnog slogana "Samo Sloga Srbina Spašava", u sredini je bila nogometna lopta, a iznad je pisalo "Srbija".

"Ističu da je kreiran za ovo Svjetsko prvenstvo jer će Srbija na njemu biti jedina reprezentacija s grbom koji nije ni na zastavi zemlje niti jednog nogometnog saveza. Dodaju da je inspiracija za novi grb orao raširenih krila, simbol dinastije Nemanjić, stare gotovo hiljadu godina. Sve ovo izaziva velike polemike u zemlji koja daje puno previše važnosti svojim simbolima", dodaje As uz napomenu da Nogometni savez Srbije pojasnio da je novi grb hibridni model prethodnog i grba s orlom.

Podsjetimo, Srbija na Mundijalu igra u grupi G s Brazilom, Švicarskom i Kamerunom.

Učitaj još novosti