21. 11. 2022 - 21:43
MNOGI SU U NEVJERICI: Iran je protiv Engleske iskoristio šest...
907
Shares
MNOGI SU U NEVJERICI: Iran je protiv Engleske iskoristio šest izmjena, kako je to moguće?

MUNDIJAL U KATARU

MNOGI SU U NEVJERICI: Iran je protiv Engleske iskoristio šest izmjena, kako je to moguće?

21. 11. 2022 - 21:43
0
Shares

Fudbalska reprezentacija Engleske pobjedom nad Iranom (6:2) je otvorila nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Već u prvom poluvremenu Englezi su imali tri gola prednosti nakon golova Džuda Belingema (Jude Bellingham), Bukaja Sake (Bukayo) i Rahima Sterlinga (Raheem).

U drugom dijelu su pogađali još Markus Rašford (Marcus Rashford) i Džek Griliš (Jack Grealish), dok je dvostruki strijelac za Iran bio Mehdi Taremi.

Prvih pola sata igre proteklo je bez prilika, jer se igra sjeckala brojnim prekidima, a prvi dio utakmice nadoknađen je sa čak 14 minuta. Najveći razlog zbog toga je što je golmanu Irana Alirezi Beiranvandu ukazivana pomoć, nakon što se sudario sa svojim saigračem.

On se pokušao vratiti u igru, ali je na kraju napustio teren. Zamijenio ga je selektor Karlos Kveiroš (Carlos Quieroz), a zanimljivo da je Iran do kraja utakmice izvršio još pet utakmica - znači ukupno šest.

Iako je pravilo da se izvrši maksimalno pet promjena, ovo prema novom pravilu za Svjetsko prvenstvo nije bila uobičajena situacija. Novo pravilo uvedeno je zbog sve češćih slučajeva potresa mozga i teških posljedica kod fudbalera. Naime, ukoliko se pojavi sumnja na potres mozga fudbaler mora izaći iz igre, ali se ta izmjena ne računa.

Iran je, osim izmjene golmana, mijenjao pet puta. Ezatolahi je zamijenio Karimija, Ghlolizadeh Jahanbakša, Kanani Česmija, a Torabi je ušao u igru umjesto Mohamadija, dok je Azmoun zamijenio Norolahija.

w873

Iran izvršio šest izmjena

FOTO: SCREENSHOT / SOFASCORE

Učitaj još novosti