14. 11. 2022 - 07:43
Večeras je veoma težak ispit za bh. košarkaše
907
Shares
Večeras je veoma težak ispit za bh. košarkaše

Večeras je veoma težak ispit za bh. košarkaše

14. 11. 2022 - 07:43
0
Shares

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će dvorani "Palača sportova" u francuskom gradu Pau igrati utakmicu 4. kola druge faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv aktuelnih evropskih i olimpijskih viceprvaka, selekcije Francuske, u kojem će pokušati napraviti prvorazrednu senzaciju koja bi nam otvorila vrata Mundobesketa.

Crnogorci su na trećem mjestu u grupi K, sa pobjedom više od naše reprezentacije, tri utakmice prije kraja i u ovom kolu stvari bi mogle biti dosta jasnije, iako se ništa zvanično neće riješiti.

Crna Gora dočekuje Litvaniju, a naši košarkaši imaju težak zadatak u Francuskoj. Praktično, samo nas pobjeda u Francuskoj ostavlja u realnoj igri za plasman na Svjetsko prvenstvo, te se uz to moramo nadati trijumfu Litvanaca u Podgorici.

Na spisku francuske selekcije, nalaze se samo dva igrača (Albicy i Tarpey) koji su osvojili srebrne medalje na minulom Eurobasketu, ali i naš tim ima brojne probleme sa izostancima.

Bez ključnih igrača poput Jusufa Nurkića, Džanana Muse, Miralema Halilovića i Emira Sulejmanovića, selektoru Adisu Bećiragiću je itekako sužen izbor, a naknadno su otpali i Edin Atić, te pred meč s Mađarima i John Roberson.

Selektor Adis Bećiragić računa na sljedeće igrače protiv Trikolora: Adin Vrabac, Amar Gegić, Kenan Kamenjaš, Haris Delalić, Sani Čampara, Aleksandar Lazić, Ismet Sejfić, Ajdin Penava, Obrad Tomić, Rijad Avdić, Amsal Delalić i Zinedin Mulić.

Podsjetimo, u prvom međusobnom meču odigranom u Sarajevu košarkaši BiH su srušili Francuze nakon dva produžetka rezultatom 96:90, pa domaći sada žele revanš i pobjedu kojom bi potvrdili plasman na SP.

"Moramo biti u stanju da ne radimo isto, ali da pokušamo da radimo bolje nego u prvoj utakmici. Ako mislimo da će biti lako, izgubit ćemo. Kao i u svim utakmicama, to će biti odmjeravanje snaga i morat ćemo se nametnuti od početka kao protiv Litvanije", rekao je francuski selektor Vincent Collet.


Tri reprezentacije koje budu najbolje u grupi plasirat će se na Svjetsko prvenstvo. Plasman na tabeli određuje se redoslijedom 1. broj poena, 2. međusobni omjer, 3. koš-razlika, 4. broj postignutih koševa.

Utakmica između Francuske i BiH igra se večeras u gradu Pau s početkom u 20 sati i 30 minuta, a direktan prijenos biće na Sport Klubu 3.

Učitaj još novosti