08. 11. 2022 - 19:09
SKANDAL, VARALI SU! Stigla konačna presuda kazna i to manje od...
907
Shares
SKANDAL, VARALI SU! Stigla konačna presuda kazna i to manje od dvije sedmice prije Mundijala

EKVADOR U CENTRU PAŽNJE

SKANDAL, VARALI SU! Stigla konačna presuda kazna i to manje od dvije sedmice prije Mundijala

08. 11. 2022 - 19:09
0
Shares

Suđenje pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani u slučaju ekvadorske reprezentacije i nastupa igrača koji nije imao ekvadorsko državljanstvo Byrona Castilla konačno je završeno.

Ekvadoru je prijetila suspenzija sa Svjetskog prvenstva, ali do toga ipak nije došlo, pa će južnoamerička selekcija nastupiti u Kataru, i to baš protiv Katara na otvaranju prvenstva. Ipak, kazna im je izrečena i naredne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine započet će s tri boda minusa.

Byron Castillo je Kolumbijac koji je za Ekvador igrao sa lažnim dokumentima. Tačnije, njegov rodni list je falsifikovan kako bi dobio pravo na ekvadorsko državljanstvo i mogućnost nastupa za reprezentaciju. Castillo je upisao osam nastupa u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a u ovim utakmicama, Ekvador je osvojio 14 bodova.

Ovakvom odlukom Suda za sportsku arbitražu, otvara se ozbiljan presedan za ubuduće, jer je dosadašnja praksa uvijek garantovala da timovi koji koriste igrače bez prava nastupa iz bilo kojih razloga, bilo da se radi o klupskom ili reprezentativnom fudbalu, dobijaju velike kazne. To je najčešće značilo i registraciju utakmica u korist njihovih protivnika, što je Ekvador izbjegao.

Šest timova iz Južne Amerike će od narednog Svjetskog prvenstva imati zagarantovano mjesto na turniru, uz mogućnost plasmana za još jedan tim kroz baraž, što znači da je Ekvador i pored bodovnog minusa u jako dobroj poziciji uoči narednih kvalifikacija, jer kvalifikacije u Južnoj Americi igra samo deset timova, od kojih Venecuela i Bolivija gotovo po pravilu otpadnu na startu kvalifikacija.

Učitaj još novosti