23. 10. 2022 - 09:22
Odrastao je u selu od sto stanovnika, nosio kamenje po...
907
Shares
Odrastao je u selu od sto stanovnika, nosio kamenje po planinama pa postao UFC prvak: Khabibov otac je prije nekoliko godina donio procjenu

Odrastao je u selu od sto stanovnika, nosio kamenje po planinama pa postao UFC prvak: Khabibov otac je prije nekoliko godina donio procjenu

23. 10. 2022 - 09:22
0
Shares

Islam Makhachev novi je prvak UFC-ove lake kategorije. U drugoj rundi natjerao je na predaju Charlesa Oliveiru. Makačev je tako preuzeo tron koji je do prije dvije godine držao njegov veliki prijatelj Khabib Nurmagomedov. Obojicu je trenirao Abdulmanap Nurmagomedov, Khabibov otac koji je prije nekoliko godina poručio da će Makačev biti prvak kad se Khabib povuče.

Ovo je 31-godišnjem Dagestancu 23. pobjeda u karijeri. Jedini poraz doživio je prije sedam godina od Adriana Martinsa nokautom. Oliveira je sada na omjeru 33 pobjede i devet poraza. Khabibov nasljednik upisao je 11. pobjedu zaredom, čime je prekinuo Oliveirin niz od 11 pobjeda.

Novi UFC-ov prvak odrastao je u dagestanskom selu Buruši, u kojem živi oko 100 ljudi. Treninzi su mu, između ostalog, bili trčanje po selu i penjanje po obližnjim planinama s kamenjem u rukama. U mladosti je otkrio da je MMA sport kojim se želi baviti, a uskoro je i počeo pobjeđivati na amaterskim turnirima.

Makačev i Khabib išli su u istu školu i živjeli jedan pored drugog. Uskoro su počeli i trenirati u istoj dvorani. "Znao sam da je Khabibov otac odličan trener pa smo zajedno vježbali jako dugo. Zbog njega sam se jako poboljšao. Cijeli sam život trenirao kako bih postao prvak. Khabib je kao moj stariji brat. Ako imam bilo kakav problem, pomoći će mi", rekao je nedavno Makačev.

Khabibov otac Abdulmanap Nurmagomedov preminuo je prije dvije godine od posljedica zaraze koronavirusom. Nakon toga se Khabib borio samo jednom te je obećao majci da više neće ući u oktogon. Kao svog nasljednika odredio je Makačeva. "Islam je bio kao sin mom ocu. On je uvijek govorio da će Islam biti prvak", rekao je Khabib, jedan od najboljih boraca u historiji UFC-a.


Index.hr

Učitaj još novosti