07. 10. 2022 - 15:58
Vjerovali ili ne: U Srbiji otkriven insekt, ime je dobio po...
907
Shares
Vjerovali ili ne: U Srbiji otkriven insekt, ime je dobio po Novaku Đokoviću

Vjerovali ili ne: U Srbiji otkriven insekt, ime je dobio po Novaku Đokoviću

07. 10. 2022 - 15:58
0
Shares

U Srbiji je otkrivena nova vrsta insekta koju su naučnici nazvali po Novaku Đokoviću kako bi mu se zahvalili za sve uspjehe koje je donio ovoj zemlji.

U jednoj jami blizu Ljubovije pronađen je podzemni tvrdokrilac koji je dobio naziv "Duvalius djokovici", upravo po jednom od najboljih tenisera svih vremena.

Ovu informaciju na društvenim mrežama otkrio je doktor Nikola Vesović koji je bio dio tročlanog tima naučnika koji su otkrili novu vrstu insekta. Dr. Vesović je otkrio da je u pitanju specijalizovani, slijepi, podzemni tvrdokrilac (Coleoptera) iz porodice trčuljaka (Carabidae).

"Novak Đoković - već više od 15 godina taj čovjek uveseljava čitavu naciju, čini nas ponosnim i za to vrijeme je svima postao kao član porodice. On nije samo vrhunski ambasador Srbije u svijetu, već najbolji teniser svih vremena i jedan od najdominantnijih atleta ikada. Imam tu čast i zadovoljstvo da upravo sada objavim otkriće nove vrste insekta iz zapadne Srbije koja dosad nije bila poznata nauci.

U pitanju je specijalizovani, slijepi, podzemni tvrdokrilac (Coleoptera) iz porodice trčuljaka (Carabidae) pronađen u jednoj jami u blizini Ljubovije. Naučni rad o opisu nove vrste je nedavno publikovan u istaknutom časopisu "Annales Zoologici Fennici". Kao znak zahvalnosti i osjećaja potrebe da se na neki naš način odužimo Novaku je bio da novu vrstu nazovemo upravo po njemu - Duvalius djokovici. Hvala Novače!", stoji u objavi doktora Vesovića.
Ova informacija razveselila je i samog tenisera koji je podijelio objavu dr. Vesovića na svojoj Instagram stranici potvrdivši da je insekt dobio ime upravo po njemu.

Učitaj još novosti