04. 10. 2022 - 20:15
Musa oduševljen u Madridu, njegove riječi su najbolji pokazatelji
907
Shares
Musa oduševljen u Madridu, njegove riječi su najbolji pokazatelji

Musa oduševljen u Madridu, njegove riječi su najbolji pokazatelji

04. 10. 2022 - 20:15
0
Shares

Bh. košarkaš Džanan Musa sjajno je otvorio karijeru u dresu Real Madrida, a za portal Eurohoops je dao opširan intervju o tome kako se snalazi u glavnom gradu Španije te je generalno govorio o svojim nastupima.

Prvobitno je odgovorio na pitanje da li je nakon sjajne prošle sezone u kojoj je bio MVP španske ACB lige te odličnog Eurobasketa s reprezentacijom BiH u "najboljem trenutku karijere".

"Do sada, reći ću tako... Imam najviše samopouzdanja u životu, vjerujem u svoju igru i vjerujem da mogu pomoći ekipi da dođe do pobjede, a to je trenutno najvažnije. Kao što ste rekli, od Eurobasketa i cijele prošle sezone, ulazim u nove izazove s puno samopouzdanja. Mislim da sam trenutno u najboljem trenutku karijere", rekao je Musa na početku.

Nakon toga je odgovorio na pitanje o tome kako je doživio rupturu dušnika i kako je sve to imalo utjecaj na njega.

"Samo sam razmišljao o povratku u sezonu. Ja sam se povrijedio 15. aprila, a kraj sezone je bio mjesec dana kasnije. Pomislio sam da ne želim ovako završiti sezonu jer sam znao da je to moja 'MVP sezona', pa sam rekao sebi da su ljudi zaslužili vidjeti me još jednom u dresu Breogana. Uradio sam sve što je bilo potrebno da se vratim i pokušam odigrati posljednju utakmicu. Htio sam sebi i svima drugima pokazati da i nakon povrede mogu igrati na istoj razini, a to mi je pomoglo da dobijem dodatno samopouzdanje. Šta se desilo s Eurobasketom, to već znamo", rekao je Musa pa nastavio:

"I prije kraja sezone sam se vidio kao MVP. Osjećao sam da sam to zaslužio."

Na pitanje o tome da li je potpisivanje za Real Madrid nagrada za strpljenje, Musa je potvrdno odgovorio.

"Upravo tako. Real je jedan od najvećih klubova na svijetu, uključujući i NBA ekipe, a predstavljati grb ovog kluba je poseban osjećaj. Osjećam da je to nagrada za moje strpljenje i za sve ostalo, a u Breogan nisam došao zbog novca, već pomoći ekipi. Hvala svim saigračima koji su mi puno pomogli tokom sezone i s tim u vezi, potpis za Real je bila nagrada za strpljenje", kaže Musa.

Na pitanje koliko se promijenio od povratka iz NBA lige u Evropu, Musa je rekao da je sada potpuno novi čovjek.

"Mnogo sam se promijenio. Sada sam zreliji, igra mi se znatno promijenila i strpljiviji sam u utakmicama. Naravno, greška se desi, ali generalno, moja igra je sada potpuno drugačija od onoga što je ranije bila. Kao što sam rekao, sada sam zreliji i spremniji za velike ekipe nego što sam bio prije četiri godine. Nikada nećemo saznati šta bi bilo da kao mlad nisam otišao u NBA ligu, a u životu se generalno ne bavim prošlošću. Prošlost je prošlost i fokusan sam samo na Real. Kada imaš priliku otići u NBA ligu, a svi ti kažu da ćeš biti izbor prve runde, nikada ne znaš šta će se desiti sljedeće sezone... Što se tiče mog utiska, morao sam se prilagoditi, a nisam najbolje, ne volim kriviti druge za svoj neuspjeh, ali stvari su možda mogle biti drugačije. Ipak, sretan sam što sam danas u Realu", kaže Musa.

Dalje je rekao kako mu je trener Reala dao podršku od početka da može nastaviti sa "svojom igrom", te da mu je upravo to bilo od posebnog značaja na početku karijere u Realu.

"Vjerovao sam mu i osjećao sam njegovu ljubav kao da mi je stariji brat ili otac. Trener Chus Mateo je nevjerovatan tip, izvan terena i na terenu, a iako ponekad viče na mene, znam da je to samo za moje dobro. Sretan sam što ga imam za trenera i nadam se da će tako ostati dugoročno", kaže Musa te odgovara na pitanje šta bi morao uraditi da bi rekao "uspio sam u Realu":

"Osvojiti sve! Kada dođete u Real, morate znati da je to kultni klub koji pobjeđuje, a jedini način za uspjeh ovdje je pobjeđivati u utakmicama i osvajati naslove. Kada vidite čime smo okruženi, od prostora za trening, dvorane i navijača, naravno da se očekuju pobjede. To je moj način da vidim uspjeh ovdje - da osvojim sve!"

Nakon toga, odgovorio je na pitanje da li mu je prijatelj Luka Dončić dao neki savjet za Real Madrid.

"Razgovarali smo o tome i prije. Rekao mi je puno stvari o Madridu, da je klub sjajan i slično, ali i neke stvari koje ne mogu reći... U suštini, sve su to pozitivne stvari za klub", kaže Musa pa odgovara na pitanje o nastupu u Euroligi:

"Svaki igrač se treba iznova dokazivati. Mnogi kažu da si dobar kao i tvoja posljednja utakmica. Svaki dan se dokazuješ, posebno ovdje u pobjedničkoj kulturi. Ponekad neće biti najbolji, ponekad ćeš biti, ali kada imaš 12 momaka koji su tako talentovani, kao mi, onda je sve u pobjedama. No, čak i pojedinačno, želite sebi dokazati da možete igrati na najvišoj razini."

Nakon toga je rekao da mu nije jasno zašto je imao malu minutažu u Efesu, ali da bez obzira na to poštuje klub i bivšeg trenera te da im želi sve najbolje u budućnosti. Za kraj, odgovorio je na pitanje šta misli o ljudima koji su sumnjali u njega.

"To morate njih pitati... Jako sam sretan u Realu, ne pamtim kada sam bio toliko sretan. Budim se sretan, uzbuđen sam što idem na svoj posao, uzbuđen sam što igram i što dolazimo do pobjeda", završio je Musa.

Učitaj još novosti