01. 10. 2022 - 22:44
TRAGEDIJA KAKVU SVIJET FUDBALA NE PAMTI: Mnogi navijači su...
907
Shares
TRAGEDIJA KAKVU SVIJET FUDBALA NE PAMTI: Mnogi navijači su nažalost danas bili na

NAVODNO PREKO 60 OSOBA JE POGINULO

TRAGEDIJA KAKVU SVIJET FUDBALA NE PAMTI: Mnogi navijači su nažalost danas bili na "stadionu smrti"

01. 10. 2022 - 22:44
0
Shares

U subotu se na stadionu Kanjuruhan u Malangi (Indonezija) tokom ligaške utakmice Arema - Persebaya (2:3) dogodila velika tragedija, koju svijet nogometa ne pamti.

Neredi koji su se dogodili na stadionu Kanjuruhan počeli su nakon posljednjeg sudijskog zvižduka. Razočarani domaći navijači nakon 2:3 poraza njihove ekipe uletjeli su na teren, kada je nastao opšti haos.

Domaće pristalice uništavale su sve na terenu, a onda su se sukobili sa redarima. Policijski službenici krenuli su u obračun s njima, a zbog korištenja suzavca i vatrenog oružja smrtno je stradalo na desetine ljudi.

Prema nekim izvještajima, navodi se da je smrtno stradalo više osoba. Spominju se velike cifre, navodno čak preko 60 mrtvih, što zvuči nevjerovatno i nadamo se zaista da takva izvješća nisu tačna, ali na Twitteru brojni ljudi iz Indonezije i svijeta odaju počast preminulima u velikoj tragediji, piše Sportsport.ba.

Na snimkama koji su se pojavili na društvenim mrežama vidljivo je kako su bijesni domaći navijači palili policijska vozila i druge predmete. Ispaljeni suzavac od strane policije trebao je da zaustavi izgrednike, ali očito su se stvari samo pogoršale.

Na zvaničnom Twitter profilu Persebayje objavljeno je sljedeće: "Izražavamo najdublje saučešće zbog gubitka života nakon utakmice. Nijedan život nije vrijedan nogometa. El fatiha za sve žrtve. I neka porodice koje su osjetile guitku dobiju snagu da ovo sve prebrode".


Zvaničnih potvrda o konačnom broju žrtava nema, ali na Twitteru se mogu pronaći detalji i izgleda zaista jezivo.

U jednoj od objava pročitali smo kako je jedna majka od 50-ak godina trčala plačući jer je izgubila dijete mlađe od pet godina. "Allahu, moje dijete nije dobro, moje dijete će umrijeti", navodno je govorila uplakana majka.

U lokalnoj bolnici nije bilo mogućnosti da se svima ukaže pomoć, zbog čega je i došlo do (pre)velikog broja žrtava na kraju. 

Učitaj još novosti