28. 09. 2022 - 19:01
Danci zbog protesta za Svjetsko imaju poseban dizajn dresa
907
Shares
Danci zbog protesta za Svjetsko imaju poseban dizajn dresa

Danci zbog protesta za Svjetsko imaju poseban dizajn dresa

28. 09. 2022 - 19:01
0
Shares

Reprezentacija Danske je otkrila svoj jednobojni dres za Svjetsko prvenstvo u Kataru koji je posebno dizajniran u znak protesta protiv zemlje domaćina.

Katar ima vrlo upitnu evidenciju o kršenju ljudskih prava s hiljadama radnika migranata koji su navodno umrli tokom priprema za turnir zbog radnih uslova koji su bili podvrgnuti intenzivnoj kontroli.

Danski dobavljač opreme Hummel je usprotivio protiv ove bliskoistočne nacije poručivši da su dresovi bez sponzora, uključujuću i potpuno crni dres "boje žalosti", dizajnirani da pošalju poruku protiv arapske zemlje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by hummel Sport (@hummelsport)


"S novim dresovima danske reprezentacije željeli smo poslati dvostruku poruku. Oni nisu samo inspirisani Evropskim prvenstvom 1992. godine i odavanju počasti najvećem nogometnom uspjehu Danske, već i protestom protiv Katara i njegovih ljudskih prava. Zato smo ublažili sve detalje za nove danske dresove za Svjetsko prvenstvo, uključujući naš logo i legendarne ševrone. Ne želimo biti vidljivi tokom turnira koji je hiljade ljudi koštao života", glasi saopštenje Hummela na Instagramu.

Podsjetimo, 22. izdanje Svjetskog prvenstva u nogometu će se održati u Kataru od 20. novembra do 18. decembra.

Učitaj još novosti