28. 09. 2022 - 15:59
Predsjednik PSG-a "prijeti" Barceloni: Sprema se istraga zbog...
907
Shares
Predsjednik PSG-a

Predsjednik PSG-a "prijeti" Barceloni: Sprema se istraga zbog ovoga

28. 09. 2022 - 15:59
0
Shares

Sportska politika katalonskog velikana Barcelone posljednjih godina je sve češće meta kritika. Klub je postepeno tonuo sve dublje u dugove, istovremeno povećavajući troškove ulaznih transfera i napuštajući "cruyffovsku" filozofiju, prema kojoj je vlastiti omladinski pogon glavni oslonac prve ekipe. 

Iako su prošle i ove sezone imali problema s osnovnim finansijskim propisima La Lige te im je prijetila opasnost da neće moći registrovati sve pridošlice, klub je u ljetnom prijelaznom roku nastavio trošiti basnoslovne iznose. Prema nekim izvorima, na dovođenje Roberta Lewandowskog, Raphinhe, Julesa Koundea i ostalih potrošeno je i više od 150 miliona eura. 

Novi stari predsjednik Joan Laporta aktivirao je niz ekonomskih poluga kako bi osigurao priljev novca koji će zadovoljiti propise finansijskog fair-playa, a prodana su i TV prava na utakmice u idućih 25 godina.

Barcelona je sve češće predmet kritika drugih velikih klubova. Komentari Juliana Nagelsmanna privremeno su naštetili odnosu s Bayern Münchenom, a sada se oglasio i Nasser Al-Khelaifi, katarski vlasnik PSG-a koji je ujedno i član izvršnog odbora UEFA-e. "Je li to trošenje pošteno? Ne, nije... Je li legalno? Nisam siguran. Ako se dopusti njima, ostali će raditi isto. UEFA ima svoje finansijske propise, pokrenut će se istraga o svemu", rekao je Al-Khelaifi u intervjuu za Politico. 

Učitaj još novosti