27. 09. 2022 - 15:44
Najhrabriji fudbaler Bundeslige Sardar Azmun: Ako me i izbace...
907
Shares
Najhrabriji fudbaler Bundeslige Sardar Azmun: Ako me i izbace sa Mundijala, neka to bude moja žrtva...

SLUČAJ MAŠA AMINI

Najhrabriji fudbaler Bundeslige Sardar Azmun: Ako me i izbace sa Mundijala, neka to bude moja žrtva...

27. 09. 2022 - 15:44
0
Shares

Sport i politika ne idu zajedno, ali nekada sportista jednostavno mora izaći iz zone komfora. Sardar Azmun, as Bajera iz Leverkuzena, to je učinio iako bi zbog svojih riječi mogao da izgubi mjesto u reprezentaciji Irana na predstojećem Mundijalu u Kataru. Kako sam kaže, nije mogao više da šuti, morao je da podrži žene u otadžbini dok se bore za svoja prava.

Ko baš i ne prati dešavanja u svijetu treba da zna o čemu se zapravo radi. U Iranu se već desetak dana svake noći održavaju veliki protesti zbog toga što je Maša Amini ubijena nakon što je uhapšena zato što nije nosila hidžab. Žene su prve izašle na ulice, pridružili su se i muškarci, do sada je u protestima život izgubilo više od 40 osoba. Iranske vlasti baš i nisu otvorene za kritiku... Ipak, Azmun nije mogao da ostane nijem.

- Zbog pravila u državnom timu rekli su nam da ništa ne smijemo govoriti dok se ne završi trening kamp (Iran danas igra sa Senegalom - op.a.), ali ne mogu više da trpim ovu tišinu. Ako hoće da me izbace iz reprezentacije, neka to bude moja žrtva, vrijedilo je ako spasi jednu dlaku iranskih žena. Sramota neka je one koji ubijaju ljude zbog tako trivijalnih razloga. Živele Iranke, napisao je Azmun na Instagramu.

Ubrzo je objava nestala, kao i sve fotografije na Azmunovom profilu zbog čega se sumnja da nije on sam to brisao. "Bild" ga je već proglasio “najhrabrijim fudbalerom Bundeslige”. Jer ovakvi izleti se u Iranu ne praštaju. A neko mora nešto da kaže...

Učitaj još novosti