25. 09. 2022 - 15:57
Evo šta danas radi JEDINI ČOVJEK koji je Federera dobio 6:0
907
Shares
Evo šta danas radi JEDINI ČOVJEK koji je Federera dobio 6:0

Evo šta danas radi JEDINI ČOVJEK koji je Federera dobio 6:0

25. 09. 2022 - 15:57
0
Shares

Velikan svjetskog tenisa Roger Federer završio je karijeru u 41. godini.

Jedan od najboljih tenisera svih vremena saopštio je kako je vrijeme da se oprosti i to je učinio na Laver Cupu u Londonu te je u suzama otišao u historiju.

Malo je onih koji se mogu pohvaliti da su tokom karijere potpuno razbili čuvenog Fedexa. U profesionalnom tenisu takvi ne postoje, ali jednom je Federer ipak izgubio meč bez dobijenog gema.

Reklama - nastavite čitati ispod oglasa

Reto Schmidli jedini je čovjek koji je Federera ostavio bez ijednog gema. S dva puta po 6:0 'pomeo' je čuvenog Švicarca, koji je međutim tad još bio dječak.

Fedex je imao samo 10 godina u ljeto 1991. godine. Na suprotnoj strani bio je tri godine stariji Schmidli i nije imao milosti prema mlađem rivalu.

 

Godinama kasnije Reto radi kao policajac. Nije previše obraćao pažnju da je vjerovatno jedini na svijetu kojem Roger nije uzeo gem, pa barem to bile i omladinske kategorije.

"Donedavno nisam ni obraćao pažnju na taj rezultat. Prijatelj mi je potom rekao da je Roger u jednom studentskom listu rekao da se sjeća poraza od 6:0, 6:0 na turniru u Pratteinu. Igrao je protiv mene", rekao je Schmidli.


Priča se po gradiću Arlesheimu u kojem živi proširila. Otišla je i malo dalje i ljudi ga često na turnirima prepoznaju i pitaju je li on taj koji je pobijedio Rogera.

"Ne znači mi to puno, ali sam ponosan jer će se pamtiti. Njemu je to bio prvi turnir, ja sam imao 13 godina i nije bilo kategorija. Nikad nisam čuo za njega, ali govorili su tad da je velika nada".


Igrao je Reto tenis i kasnije. Međutim, nije bio dovoljno kvalitetan za vrhunski nivo.

"Priključio sam se kasnije Rogerovom klubu, zatim sam otišao u Australiju u klub Patricka Raftera. Igrao sam svaki dan, imao sam dobru servu, dobar backhand, ali nisam imao talenta da postanem veliki igrač. Za to moraš raditi mnogo, a ja nisam. Ja sam samo uživao, ali nisam volio trenirati".

Reto je trenutno policajac u Arslheimu. Često igra tenis, a s Rogerom se sreo na jednom turniru. Prepoznao ga je Fedex.

"Vidio sam ga još jednom na turniru u Baselu. Prepoznao me, ali nismo razgovarali o tome. Ko bi rekao da sam baš ja pobijedio čovjeka koji će postati teniski genijalac", završava priču ovaj 44-godišnjak.

Učitaj još novosti