23. 09. 2022 - 16:47
UEFA ZADALA VELIKU GLAVOBOLJU ZMAJEVIMA: Ovo nismo očekivali
907
Shares
UEFA ZADALA VELIKU GLAVOBOLJU ZMAJEVIMA: Ovo nismo očekivali

NIŠTA OD 32 SELEKCIJE NA EURU

UEFA ZADALA VELIKU GLAVOBOLJU ZMAJEVIMA: Ovo nismo očekivali

23. 09. 2022 - 16:47
0
Shares

Čelnici krovne kuće evropskog fudbala planirali su da na Euru 2028. godine igraju 32 reprezentacije.

Ipak, od toga neće biti ništa.

Prema pisanju britanskog Daily Maila od te ideje u UEFA-i su odustali zbog TV prava i činjenice da bi se tako izgubilo mnogo na samoj zanimljivosti takmičenja.

Da je prijedlog sproveden na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta učestvovalo bi 32 od 55 zemalja, a to bi dodatno uticalo i na same kvalifikacije, piše portal Radiosarajevo.

Tada bi doslovno više od pola Europe učestvovalo na prvenstvu.

Do odluke se došlo nakon niza pregovora, a nakon iznešenih činjenica odustalo se od realizacije ideje. Podsjećamo, na Euru 2020. je već učestvovalo 24 tima, u odnosu na ranijih 16.

“UEFA je pričala sa broadcasterima širom Evrope i svi su im rekli da bi kvalifikacije izgubile smisao. Ako 32 tima ide dalje, onda bi praktično svaka grupa bila riješena, ne bi bilo toliko uzbudljivih mečeva. UEFA je predložila i ideju eliminacionih mečeva, ali ni to nije naišlo na odobrenje. Konačna odluka biće donijeta na Izvršnom odboru UEFA-e u novembru”, navodi se u tekstu Daily Maila.

Tako će i naša reprezentacija ostati bez nešto lakšeg puta do historijskog plasmana na Evropsko prvenstvo. Glavni kandidat za organizaciju Eura 2028. godine je Velika Britanija, a finale bi se trebalo igrati na kultnom Wembleyju.

Zmajevi su vijest dobili noć prije utakmice sa Crnom Gorom. Naši igrači imaju ipak lijepu priliku da pobjedom osiguraju prvo mjesto u grupi i povrartak u Diviziju A u ligi nacija.

Osim pobjede i plasmana u Diviziju A, Zmajevi bi osigurali baraž za Europsko prvenstvo, te bili u drugom bubnju u žrijebanju grupa koje je zakazano za 9. oktobar.

Učitaj još novosti