17. 09. 2022 - 16:51
Finala Lige prvaka više nikada neće biti ista, a sve zbog...
907
Shares
Finala Lige prvaka više nikada neće biti ista, a sve zbog UEFA-ine pohlepe i želje za novcem

Finala Lige prvaka više nikada neće biti ista, a sve zbog UEFA-ine pohlepe i želje za novcem

17. 09. 2022 - 16:51
0
Shares

Finale Lige prvaka, najprestižnijeg evropskog klupskog takmičenja, moglo bi se odigravati na drugom kontinentu.

Iako smo se navikli da se najveća utakmica sezone igra u nekim od evropskih gradova, sve je glasnija priča o pomjeranju finala Lige prvaka izvan evropskog tla.

Pregovori o igranju finalne utakmice u Sjevernoj Americi već su održani 2018. godine. Tada je UEFA bila odlučna da seli finale u New York, no stvari se očigledno mijenjaju.

Madridski sportski list "As" piše da su u UEFA-i spremni da pregovaraju o selidbi velikog finala u Sjedinjene Države.

"Proces premještanja finala Lige prvaka izvan Evrope ne bi bio jednostavan. No financijski poticaji su toliko veliki da su klubovi i UEFA otvoreni za tu mogućnost. Evropska klupska udruga želi proširiti svoj utjecaj na druga tržišta. To bi višestruko povećalo prihode od televizijskih prava i sponzorstva", tvrdi spomenuti list.

Jedan od koraka u tom smjeru bila je prodaja TV prava za Ligu prvaka američkim kompanijama CBS, Viacom i Paramount. UEFA će za šestogodišnji ugovor dobiti 1,5 milijardi dolara, a ugovor će se primjenjivati od 2024. godine.

Premještanje utakmica evropskih takmičenja izvan granica Starog kontinenta nije novost. Okršaji za italijanski Superkup već su odigrani u Kini, a španski u Saudijskoj Arabiji.

Svojedobno je La Liga planirala odigrati barem jednu utakmicu svojih timova u Sjedinjenim Američkim Državama i ko zna šta nas sve još očekuje u budućnosti.

Posljednje finale Lige prvak održano je na pariškom Stade de Franceu kada je Real Madrid s 1:0 pobijedio Liverpool, a prije toga finala su igrana u Portu, Lisabonu, Madridu, Kijevu, Cardiffu, Milanu, Berlinu, Londonu, Minhenu...

Finale LP za sezonu 2022/23 planirano je na Ataturk stadionu u Istanbulu, naredne na kultnom Wembleyju u Londonu i potom na Allianz-Areni u Minhenu u sezonu 2024/25, osim ako se u međuvremenu UEFA ipak ne odluči na premještaj ovih utakmica u SAD.

 

Sportsport.ba

Učitaj još novosti