16. 09. 2022 - 08:50
Mladoj teniserki su saopštili da je Federer završio karijeru:...
907
Shares
Mladoj teniserki su saopštili da je Federer završio karijeru: NJENA REAKCIJA JE HIT NA INTERNETU (VIDEO)

Mladoj teniserki su saopštili da je Federer završio karijeru: NJENA REAKCIJA JE HIT NA INTERNETU (VIDEO)

16. 09. 2022 - 08:50
0
Shares

Jučerašnji dan obilježila je pomalo šokantna vijest za mnoge - veliki Roger Federer objavio je kraj velike karijere, prenosi Sportsport.ba.

Odluka Švicarca izazvala je pomutnju u cijeloj teniskoj zajednici i naravno mnogi teniseri i teniserke oglasili su se kako bi se oprostili od jednog od najvećih u povijesti ovog sporta.

"Protekle tri godine bile su mi izazovne s povredama i operacijama. Jako sam naporno radio kako bih došao u formu. Ali znam ograničenja i granice svog tijela, a njegova posljednja poruka bila je jasna", rekao je 41-godišnji Roger u svom saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.

Posljednju utakmicu u karijeri Federer je odigrao 7. jula 2021. godine. U četvrtfinalu Wimbledona izgubio je od Huberta Hurkacza 3:6, 6:7 (4), 0:6.

Federerov završetak karijere svakako je bila "vijest dana" u četvrtak. Svaki ljubitelj tenisa znao je da taj dan mora doći, ali svi su mislili da će karijera potrajati još neko vrijeme.

Oprostili su se veliki rivali poput Rafaela Nadala, Carlosa Alcaraza i Stana Wawrinke...

I Camila Osorio bila je iznenađena odlukom Švicaraca. Mlada teniserka je za to vrijeme bila na press konferenciji. Novinar je prekinuo njenu izjavu i obavijestio publiku o Federerovom odlasku. Ova informacija šokirala je Kolumbijku koja je u nevjerici razrogačila oči i usta.

"Ako možeš vidjeti ovo, Roger, sada ću ti reći nekoliko riječi: 'Ti si moja inspiracija, jako te volim'", poručila je Osorio.

Ona je kasnije na društvenim mrežama objavila snimku ove situacije i dodala kratki komentar. "Hvala ti, Roger. Još ću malo plakati", napisala je.

VIDEO NA OVOM LINKU
 

Federer je u svojoj karijeri ostvario nevjerovatne brojke. Osvojio je 103 turnira u singlu, a od toga je 20 Grand Slamova, 28 Masters 1000 turnira, te šest ATP finala.

On je jedini teniser u historiji koji je osvojio US Open pet puta zaredom, a drži i još nekoliko rekorda.

Osim toga, treći je teniser u historiji po broju osvojenih Grand Slam turnira, iza Nadala i Novaka Đokovića.

Osam puta je uspio osvojiti Wimbledon, šest puta Australian Open, pet puta US Open i ima jedan osvojen Roland Garros.

Od svih tih turnira ukupno je zaradio oko 130 miliona dolara, ali naravno da to nije sva njegova zarada.

Naime, prema Forbesu, Federer je tokom karijere potpisao ugovore koji su njegovu zaradu podigli na oko milijardu dolara.

Naravno najveći je sa japanskim brendom Uniqlo koji mu je donio 300 miliona dolara.

Učitaj još novosti