12. 09. 2022 - 12:50
KO JE ČOVJEK ČIJE JE ISKLJUČENJE JUČER PRESUDILO ORLOVIMA? Već...
907
Shares
KO JE ČOVJEK ČIJE JE ISKLJUČENJE JUČER PRESUDILO ORLOVIMA? Već je pravio haos na našim prostorima

ĐANMARKO POCEKO

KO JE ČOVJEK ČIJE JE ISKLJUČENJE JUČER PRESUDILO ORLOVIMA? Već je pravio haos na našim prostorima

12. 09. 2022 - 12:50
0
Shares

Top tema medija u Srbiji i danas je ispadanje košerkaške reprtezentacije naših istočnih komšija sa Eurobasketa, nakon poraza od Italije u osmini finala. 

Iza svakog uspjeha mora da stoji neki stručnjak, a baš jedan takav sjedio je na klupi reprezentacije Italije - Đanmarko Poceko (Gianmarco Pozzecco).

Njegovo isključenje pri vodstvu Srbije (61:57) bilo je ključno za preokret Italijana. Energično, sa suzama u očima izljubio je svoje igrače, pozdravio se sa reprezentativcima Srbije i napustio teren, što je dalo motiv "Azurima" da zaigraju kao nikada do sada.

Trojke, odbrana do "koske", agresivnost, emocije... Sve to vidjeli smo kod Italijana. Sve to donio je Đanmarko Poceko. Manje uspješan kao igrač, tek kao trener na Balkanu stekao je renome. On i dalje spada u red onih mlađih trenera, ali je jedan od rijetkih koji je sačuvao obilježja onih dosta starijih i iskusnijih - da vidno pokazuje emociju kada je to neophodno. 

Karijeru je počeo u Udinama, potom se nakratko preselio u Livorno, a zatim je u Varezeu proveo najveći dio igračkih godina, pošto je tamo boravio od 1994. godine, pa sve do 2002. godine. Između ostalih je još igrao za Fortitudo, Saragosu, Himki, Orlandinu i Trst.

U trenerske vode "uplovio je" upravo iz Orlandine i Varezea, ali je najupečatljiviji utisak ostavio kao trener nekadašnje Cedevite u Zagrebu. Otuda njegova jučerašnja izjava da će ga žena "prebiti", pošto je i sam istakao da je na Balkanu proveo najbolje vrijeme svog života i vjerovatno dodatno "oblikovao" svoj identitet.

U posljednjih nekoliko godina radio je kao trener Fortituda, Dinamo Sasarija, Olimpije iz Milana, prije nego što je preuzeo ulogu selektora Italije. Kao trener je prošle godine postao je šampion Apenina, a uz to je osvojio i Kup. Dva puta je bio šampion Hrvatske, kao i osvajač Kupa, dok je 2017. godine osvojio i Superkup ABA lige, stekavši renome na našim prostorima. I tada je bio veoma temperamentan i energičan, skakao je po parketu i uticao na sudije da promjene svake odluke koje su išle na štetu njegovog tima.

Nije ovo prvi put da je Poceko isključen, ludovao je i na našim prostorima. Pamte se njegove velike svađe sa arbitrima, protesti, teatralna isključenja, pa i konferencije za medije. Tokom jedne takve, Poceko se bio ustremio ni manje ni više nego na arbitra Aleksandra Glišića iz Srbije, koji je prije godinu dijelio pravdu na meču Dinamo Sasari - ČEZ Nimbruk.

Malo je reći da je Poceko "poludio". Vikao je na organizatore, nezadovoljan pojedinim odlukama, odgovarao kako ništa nije fer u Ligi šampiona, kako se prema njegovoj ekipi ponašaju kao prema svim ostalim nižerazrednim.

Učitaj još novosti