07. 09. 2022 - 19:07
ČUDESAN IGRAČ, ČUDESAN! Dončić ubacio nestvarnih 47 poena,...
907
Shares
ČUDESAN IGRAČ, ČUDESAN! Dončić ubacio nestvarnih 47 poena, rušio rekorde, uništio Francuze i postigao vjerovatno koš prvenstva

EUROBASKET

ČUDESAN IGRAČ, ČUDESAN! Dončić ubacio nestvarnih 47 poena, rušio rekorde, uništio Francuze i postigao vjerovatno koš prvenstva

07. 09. 2022 - 19:07
0
Shares

Sjajan meč odigrale su danas Francuska i Slovenija u našoj grupi, a pobjeda je na kraju pripala Slovencima sa 88:82. Tako su osvojili 1. mjesto u Grupi B.

Luka Dončić odigrao je gotovo nestvaran meč, ubacio je 47 poena, a tome dodao sedam skokova i pet asistencija. To je drugi najbolji učinak u historiji evropskih prvenstava.

Ispred Dončića je samo Belgijanac Eddy Terrace koji je davne 1957. godine postigao 63 poena proitv Albanije.

Dončić je iza sebe ostavio Nikosa Galisa, Mikija Berkovicha, Dorona Jamcija, našeg Nenada Markovića, Girgosa Koloktihasa, Dirka Nowitzkog i Emiliana Rodrigueza.

Na poluvremenu Slovenci su vodili 44:40, a pravi šou napravio je Luka Dončić. Postigao je nevjerovatnih 27 poena za poluvreme uz pet pogođenih trojki i ukupnim šutem iz igre 8/12. Pored toga uspio je da upiše i po četiri skoka i asistencije.

Fantastičnom košarkašu sve je polazilo od ruke, a koš koji je postigao u finišu prvog poluvremena prosto je nestvaran. Pogledajte i sami i uživajte.

Francuzi su imali, kako smo već spomenuli, minus četiri na poluvremenu, ali su odlično odigrali treću četvrtinu te su izjednačili rezultat uoči posljednjih 10 minuta utakmice. Tada Slovenci počinju igrati fantastično u odbrani, a nije izostajala ni dobra igra u napadu pa su na kraju na dosta miran način došli do zalsužene pobjede.

Dončić je veliku podršku imao u Goranu Dragiću koji je postigao 10 poena, ali vjerovatno i odlučujuće poene na kraju kada je ukrao loptu Francuzima i lagano položio na suprotni obruč. S druge strane, najbolji je bio Rudy Gobert sa 17 poena i šest skokova, dok je Amath M'Baye imao 13 poena.

Slovenija je večerašnjom pobjedom osigurala prvo mjesto u grupi B te će u osmini finala igrati protiv četvrtoplasiranog tima iz grupe A. Francuska je grupu završila na trećem mjestu i igrat će protiv drugoplasirane iz grupe A, a to je selekcija Turske.

 

 

Učitaj još novosti