05. 09. 2022 - 18:32
PAO DOKAZ! FIBA SE BRUKA: Posljednjim potezom priznala je da...
907
Shares
PAO DOKAZ! FIBA SE BRUKA: Posljednjim potezom priznala je da je

Sudije potjerane sa EP

PAO DOKAZ! FIBA SE BRUKA: Posljednjim potezom priznala je da je "pogurala" Njemačku do pobjede

05. 09. 2022 - 18:32
0
Shares

Litvanci su se žalili zbog propusta u utakmici 3. kola Eurobasketa protiv Njemačke, piše Sportsport.ba

Njemačka je nakon dva produžetka pobijedila Litvaniju u grupi B u kojoj se nalazi i Bosna i Hercegovina. Nijemci su kao domaćini turnira stigli do treće pobjede, dok su Litvanci nakon tog poraza došli u tešku situaciju jer imaju sva tri poraza.

Nakon utakmice, iz Litvanskog košarkaškog saveza su uputili protestnu notu jer smatraju da su žestoko pokradeni. Naime, krajem treće četvrtine sudije nisu dale Litvancima da izvedu slobodno bacanje zbog tehničke koju je dobio njemački selektor.

Litvanski košarkaš Jonas Valančunas, kojeg je faulirao njemački igrač Maodo Lo, šutirao je samo dva slobodna bacanja zbog prekršaja, ali nije izvedeno dodatno slobodno bacanje.

FIBA se ranije danas oglasila povodom žalbi i dala pomalo apsurdno objašnjenje.

"Žalba ne može da bude usvojena jer su razlozi za prostest dostavljeni nakon predviđenog roka od 60 minuta poslije završetka utakmice. Takođe, i da je žalba dostavljena u propisanom vremenu, bila bi odbijena, pošto navedeni razlog nije jedan od razloga zbog kojih se žalba može podnijeti", saopštila je FIBA.

Ipak, FIBA je očito priznala svoju pogrešku, pošto je sa Evropskog prvenstva danas protjerala trojicu sudija koji su dijelili (ne)pravdu jučer tokom duela Njemačka - Litvanija.

A sudije koje su bile delegirane u spomenutoj utakmici Manuel Mazzoni (Italija), Wojciech Liszka (Poljska) i Michal Proc (Poljska).

Inače, dosta je prigovora na suđenje. I mi smo to na svojoj koži osjetili tokom drugog kola protiv Njemačke, kada smo izgubili, ali je domaćin imao evidentnu podršku sudija početkom treće četvrtine.

Također, Turci su prijetili da će napustiti Eurobasket zbog sudijskih odluka tokom meča protiv domaće selekcije Gruzije u Tbilisiju.

Učitaj još novosti