11. 08. 2022 - 22:15
Niko više u NBA ligi ne može nositi broj 6
907
Shares
Niko više u NBA ligi ne može nositi broj 6

Broj povučen širom lige u čast Billa Russella

Niko više u NBA ligi ne može nositi broj 6

11. 08. 2022 - 22:15
0
Shares

NBA liga donijela je danas odluku da nijedan košarkaš u najjačoj ligi svijeta u budućnosti neće moći nositi broj 6 na dresu.

Rukovodstvo najjače košarkaške lige svijeta odlučilo je 'penzionisati' dres s brojem 6 u čast jednog od najvećih košarkaša svih vremena Billa Russella, koji je nedavno preminuo u 88. godini života.

Bill Russell je jedan od najvećih košarkaša svih vremena, ali je i jedan od prvih koji su se borili za jednaka prava za sve u NBA ligi.
Njegov odlazak potresao je sve u košarkaškoj zajednici. Odmah je predloženo da se njegova 'šestica' povuče širom lige, a NBA je taj zahtjev i prihvatila.

Detalji na ovom LINKU.

Tako više nijedan košarkaš širom lige neće moći da nosi broj 6 na dresu. On zauvijek odlazi u historiju i to u čast apsolutne legende, a jedan od onih koji će morati odreći broja je i LeBron James.

Ovo je prvi broj koji će biti 'penzionisan' od strane kompletne lige i niko ga nikada više neće moći nositi na svojim leđima.

Bill Russell je legenda Boston Celticsa. Osvojio je 11 titula kao igrač, dvije titule kao trener, a lista njegovih dostignuća je velika.

Russell je pet puta bio najkorisniji igrač lige (MVP), 11 puta All NBA igrač i njegova košarkaška dostignuća nešto su po čemu će ga svijet košarke pamtiti.

Kompletnu igračku karijeru je proveo u Boston Celticsima (1956-1969), a kao trener je pored Bostona radio u Seattleu i Sacramentu.

Tokom NBA karijere prosječno je bilježio 15 poena i nestvarnih 22.5 skokova po meču.

 

 

Učitaj još novosti