06. 08. 2022 - 22:44
Jokić ne izgleda kao prije tri godine, sad je sve drugačije
907
Shares
Jokić ne izgleda kao prije tri godine, sad je sve drugačije

Jokić ne izgleda kao prije tri godine, sad je sve drugačije

06. 08. 2022 - 22:44
0
Shares

Jokić ne izgleda kao pre tri godine

Samo tri godine kasnije scena izgleda potpuno drugačije, akteri su gotovo isti, ali je sada prva zvijezda došla sa namjerom da svima pokaže koliko je dobar.

Na pripreme za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine Nikola Jokić je došao sa očiglednim viškom kilograma. Bilo je spekulacija da ima između 10 i 15 kilograma više nego što bi trebalo, pa se čast pričalo i da je KSS morao da mu pravi novi XXXL dres.

Da nešto nije kako treba vidjelo se i po tome što nije želio da govori za srpske medije, a sada je kao vođa tima prvi stao pred kamere. Mnogo toga može da promijeni 1.000 dana.

Bilo je evidentno da se Jokić ne osjeća sjajno na terenu (iako je prosječno bilježio u Kini 11,5 poena, 7,5 skokova i 4,8 asistencija), iako je bio jedan od najboljih igrača Srbije na tom prvenstvu svi su od njega očekivali da "nosi" reprezentaciju do titule.

Tri godine kasnije prva klapa obećava znatno više, pristup je potpuno drugačiji, pa bi i ishod mogao da bude bolji od petog mjesta (po kladionicama je Srbija ipak tek četvrti favorit za osvajanje turnira).

Toga se dotakao i Svetislav Pešić, selektor Srbije, koji je tako između redova poručio i da je to bio jedan od dogovora sa centrom tokom pojseta u SAD.

- Jokić je došao u dobrom fizičkom stanju, došao je iz Amerike, telo mu je u dobrom stanju. On želi da igra za reprezentaciju, to se vidi na svakom treningu, na druženju sa igračima. Igrači se raduju što je on tu, sa Jokićem je situacija dosta povoljna, radi dobro i trenira. Ostaje posle treninga, dolazi prvi na trening, želi da se dobro igra. Malo se promijenila igra, različiti su koševi i dimenzije igrališta, ovde je reket dosta pun, drugačiji je način igre u Evropi, treba mu da se adaptira na taj način igre - poručio je Pešić i tako barem malo sklonio pritisak sa prve zvijezde.

Dakle, Jokić je potpuno prihvatio ulogu lidera i u dresu Srbije, baš kao i u Denveru. I ovaj tim želi da vodi primjerom i da dodatnim radom obezbijedi sebi mejsto, ali i dobar plasman Srbiji.

Ono što je jedna od glavnih karakteristika Jokića je i skromnost, iako nema dileme da će upravo on rješavati dramatične završnice.

- Mi gledamo kako da nadigramo protivnike. Da budemo spremni i da ih pobijedimo. Da ostanemo svi kao ekipa i da imamo poštovanje jedni prema drugima - poručio je as Denvera i dvostruki uzastopni MVP NBA lige.

Za razliku od Mundobasketa svi igrači su se pojavili u isto vreme, od prvog dana su na raspolaganju Pešiću, a neki su čak i radili prethodnih 15 dana individualno sa selektorom. Sve ovo je pokazatelj da su "orlovi" ozbiljno shvatili misiju pred njima i mečeve u kvalifikacijama za Mundobasket, ali i Evropsko prvenstvo koje je na programu od 1. do 18. septembra.

Razlikuje se i odgovornost Jokića jer će sada sve počinjati i završavati se sa njima, neće vjerovatno biti eksperimenata sa dva centra istovremeno na terenu, već će Pešić pokušati da iskoristi maksimum iz dvostrukog MVP NBA lige.

Istovremeno Srbija ima nešto manje poena u stratnoj postavi zbog odsustva Bogdana Bogdanovića koji se i dalje oporavlja od povrede. Srpski igrač je 2019. godine proglašen za najboljeg srpskog košarkaša, a bio je i član idealne petorke Svjetskog prvenstva. To je ozbiljan udarac za srpsku selekciju, pa će Jokić na najvišem nivou biti još veći imperativ klubu.

(Nova.rs)

Učitaj još novosti