05. 08. 2022 - 18:42
Rusija postavila uslove za razmjenu košarkašice Brittney...
907
Shares
Rusija postavila uslove za razmjenu košarkašice Brittney Griner sa SAD-om

Rusija postavila uslove za razmjenu košarkašice Brittney Griner sa SAD-om

05. 08. 2022 - 18:42
0
Shares

Kremlj je u petak rekao da je otvoren za razgovore o mogućoj razmjeni zatvorenika koja uključuje američku košarkašku zvijezdu Brittney Griner, ali je oštro upozorio Washington da ne vodi javnu polemiku po tom pitanju.

Dvostruka olimpijska šampionka i slavna američka košarkašica Brittney Griner osuđena je jučer na devet godina zatvora zbog posjedovanja i krijumčarenje droge.

Ova 31-godišnja košarkašica uhapšena je na aerodromu u Moskvi još u februaru ove godine kada su joj pronašli ulje kanabisa u torbi, ali postoji šansa za njenim oslobađanjem i ključ bi mogao biti Viktor Bout, koji je godinama bio najveći trgovac oružjem na svijetu i služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naime, dvije velike svjetske sile razmatraju razmjenu zatvorenika prema kojoj bi Bout poznat i kao "trgovac smrću" bio oslobođen u zamjenu za već pomenutu Griner i Paula Whelana, američkog državljanina koji je u Rusiji pritvoren pod optužbom za špijunažu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je da je Moskva spremna razgovarati o razmjeni zatvorenika, ali da bi se o toj temi trebalo dikutovati samo putem povjerljivog rusko-američkog kanala koji su američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili uspostaviti kada su se sastali u Ženevi u junu 2021. godine.

"Ako se Amerikanci opet pokušaju uključiti u javnu diplomatiju i daju glasne izjave o svojoj namjeri da poduzmu određene korake, to je njihova stvar, rekao bih čak i njihov problem", rekao je Lavrov, dodavši:

"Amerikanci često imaju problema s poštivanjem dogovora o mirnom i profesionalnom radu."

U Moskvi je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov još oštrije poslao sličnu poruku, rekavši da su SAD već počinile greške, pokušavajući riješiti problem "mikrofonskom diplomatijom" i da se to tako ne rješava.

On je istakao da se bilo kakvi razgovori o mogućoj razmjeni trebaju voditi putem prethodno uspostavljenih povjerljivih kanala koje su Putin i Biden dogovorili tijekom prošlogodišnjeg samita.

"Takvi mehanizmi postoje, ali bit će dovedeni u pitanje ako se rasprava nastavi u javnosti", rekao je Peskov, koji je apostrofirao:

"Ako budemo razgovarali o bilo kakvim nijansama vezanim za pitanje razmjene putem medija, do razmjene nikada neće doći."

Učitaj još novosti