04. 08. 2022 - 14:28
MOGU LI PLEMIĆI NA KORAK DO VELIKOG SNA: Zrinjski večeras...
907
Shares
MOGU LI PLEMIĆI NA KORAK DO VELIKOG SNA: Zrinjski večeras veliki favorit kladionica

KONFERENCIJSKA LIGA

MOGU LI PLEMIĆI NA KORAK DO VELIKOG SNA: Zrinjski večeras veliki favorit kladionica

04. 08. 2022 - 14:28
0
Shares

Bosna i Hercegovina nikada u svojoj historiji nije imala predstavnika u grupnoj fazi nekog takmičenja. Gledajući bližu prošlost, najbliži tome bili su fudbaleri Sarajeva 2014. godine, kada su u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisani od Borusije Menhengladbah. Prošle godine, do trećeg kola Lige konfrencije došao je mostarski Velež. Eliminisan je od švedskog Elfsborga. Nije se dalo Mostarcima da krunišu veliki trijumf nad grčkim AEK-om.

Od četiri bh. predstavnika u Evropi ostao je samo šampion Zrinjski. Šampion BiH je jedini osvjetlao obraz učešća u evropskom fudbalu, jer su Borac i Velež ispali od ekipa sa Farskih Ostrva i Malte, dok se Tuzla City i može progledati kroz prste, budući da su za protivnika imali nizozemski AZ Alkmar. Jedino se nade još polažu u "Plemiće", ekipu koja je prošle sezone oduševila cijeli region svojim rekordima ispisanim u bh. fudbalu, ali i prepoznatljivom stilu igre koji forsira trener Sergej Jakirović.

Zrinjski je krenuo od kvalifikacija za najelitnije evropsko klupsko takmičenje, gdje je tijesno eliminisan od Šerifa iz Tiraspolja. "Plemići" u tom dvomeču nisu uopšte bili slabiji protivnik. Čak štaviše, jedan autogol koštao ih je plasmana u narednu rundu, jer je Šerif po starom dobrom običaju odigrao tvrdu utakmicu i nije dozvolio da se nešto promijeni.

Mostarci su u prethodnoj rundi eliminisali prvaka Albanije Tiranu... To ih je dovelo na pretposljednju stepenicu ulaska u grupnu fazui najmlađeg evropskog takmičenja. Večeras (21 sat) će Pod Bijelim brijegom ugostiti kazahstanki Tobol, koji je u prethodnoj fazi eliminisao Linkoln iz Sjeverne Irske. Riječ je o ekipi koja ima dvije titule prvaka Kazahstana i jedan pehar Kupa.

U tekućem prvenstvu poslije 15 kola Tobol je na četvrtom mjestu sa 25 bodova. Svakako je zanimljivo da u njihovim redovima nastupa nekoliko igrača koji su uspješno branili boje vječitih beogradskih rivala. Prije svega, Zoran Tošić. Iskusni vezista koji je u dva navrata nosi dres Partizana je golom protiv Linkolna osigurao prolazak dalje. Također, dres dvostrukog šampiona Kazahstana nosi i Dušan Jovančić, nekadašnji igrač Crvene zvezde, a tu je i Miljan Vukadinović koji je prethodne tri sezone nosio dres novosadske Vojvodine. 

Uz sve to, na klupi sjedi 59-godišnji stručnjak Milan Milanović, dobro poznat javnosti u Srbiji, nekadašnji trener Mačve, Novog Pazara, Rada, Zemuna, Radnika, OFK Beograda... Dakle, kolonija srbijanskih igrača i trenera ide na megdan Zrinjskom. 

Mostarci duel dočekuju u jako dobrom raspoloženju. Poslije pomenute eliminacije Tirane, na svom stadionu su sa ubjedljivih 4:1 savladali Leotar, što je šefu stručnog štaba Sergeju Jakiroviću omogućilo da odmori pojedine igrače, kako bi se što spremnije dočekao kazahstanskog predstavnika. Tobol je u prethodnim mečevima izgledao odlično. Plemići se uzdaju u domaći teren, navijače, atmosferu. Uz sve to, u prethodnim susretima su pokazali visok nivo borbenosti, želje, agresivnosti. Sve ono što treba posjedovati jedan tim koji želi ići u narednu fazu.

Učitaj još novosti