07. 07. 2022 - 13:07
FENOMENALAN ŠUTER Bećiragić bi na Eurobasketu mogao biti na...
907
Shares
FENOMENALAN ŠUTER Bećiragić bi na Eurobasketu mogao biti na

SELEKTOR NA SLATKIM MUKAMA

FENOMENALAN ŠUTER Bećiragić bi na Eurobasketu mogao biti na "slatkim mukama", bivši NBA igrač dobija bh. državljanstvo

07. 07. 2022 - 13:07
0
Shares

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine bi na predstojećem Eurobasketu mogla biti jača za nekadašnjeg NBA košarkaša Aleca Petersa.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na posljednjoj sjednici donijelo odluku o sticanju državljanstva Bosne i Hercegovine za Petersa, koji je tako napravio veliki korak ka nastupanju za našu košarkašku selekciju.

Ovog krilnog centra (27 godina, 206 cm) je 2017. godine izabrao Phoenix na NBA draftu, a za Sunse je u jednoj sezoni odigrao 20 utakmica nakon čega se odlučio na odlazak u Evropu.

U Euroligi je igrao za CSKA s kojim je osvojio i titulu, Anadolu Efes i Baskoniju, a u narednoj sezoni će nositi dres Olympiacosa.

Protekle sezone je u Euroligi prosječno bilježio 10 poena i 4 skoka, a radi se o izuzetnom šuteru (43,2 posto za tri poena tokom euroligaške karijere, 88,7 posto preciznosti s linije slobodnih bacanja).

Da bi Peters zaigrao za reprezentaciju BiH potrebno je i da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji s Uredom za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pripremi ovu odluku za potpisivanje i objavu u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine", nakon čega će ga Košarkaški savez BiH moći prijaviti u FIBA-i kao naturalizovanog igrača.

Ukoliko zaista Peters bude mogao konkurisati za nastup za BiH, selektor Adis Bećiragić će biti na "slatkim mukama", s obzirom da bi za mjesto naturalizovanog igrača mogao birati između Johna Robersona, Luke Garze, Amara Alibegovića i Aleca Petersa.

Učitaj još novosti