01. 07. 2022 - 11:53
DEFINITIVNO NIŠTA NEĆE BITI KAO PRIJE: FIFA potvrdila...
907
Shares
DEFINITIVNO NIŠTA NEĆE BITI KAO PRIJE: FIFA potvrdila revolucionarnu promjenu na Mundijalu u Kataru!

POLUAUTOMATSKI OFSAJDI

DEFINITIVNO NIŠTA NEĆE BITI KAO PRIJE: FIFA potvrdila revolucionarnu promjenu na Mundijalu u Kataru!

01. 07. 2022 - 11:53
0
Shares

Svjetska nogometna federacija (FIFA) potvrdila je da će poluautomatski ofsajdi biti aktivni tokom mečeva na Mundijalu u Kataru krajem ove godine.

Ova odluka podrazumijeva da će se odluke o nedozvoljenoj poziciji donositi brže i efikasnije, odnosno preciznije nego što je to ranije bio slučaj.

Odluke će i dalje biti na sudijama, ali se ide korak dalje nakon uspješne primjene VAR sistema u prethodnih pet godina. Poluautomatska ofsajd tehnologija koristi 12 posebnih kamera montiranih pod krovom stadiona koje će pratiti kretanje lopte.

Istovremeno se prati i 29 tačaka za podatke na svakom od igrača, 50 puta u sekundi, čime se proračunava njegova tačna pozicija na terenu. Tih 29 tačaka podrazumijeva sve zglobove, ekstremitete i druge stvari bitne za prepoznavanje ofsajda.

I sama lopta s kojom će se igrati mečevi Svjetskog prvenstva u sebi će imati tehnološke elemente koji će biti važni u trenucima kada se budu gledale one tijesne ofsajd situacije. Takozvani IMU senzor nalazit će se u lopti. Takav jedan senzor 500 puta u sekundi šalje podatke u operativnu sobu te dopušta precizno mjerenje pozicije udarca ili dodira.

Ova tehnologija već je isprobana na FIFA Arab kupu i FIFA Svjetskom klupskom prvenstvu prošle godine, a bit će sada dodatno tesiran kako bi spremno dočekao svoju premijeru na Mundijalu u Kataru.

Svjetsko prvenstvo u Kataru počet će 21. novembra.

Učitaj još novosti