01. 07. 2022 - 08:17
Počinje nova era košarkaša BiH, selektor Bećiragić večeras...
907
Shares
Počinje nova era košarkaša BiH, selektor Bećiragić večeras debituje u Češkoj: Mnoge stvari ne treba mijenjati

KVALIFIKACIJE ZA SP

Počinje nova era košarkaša BiH, selektor Bećiragić večeras debituje u Češkoj: Mnoge stvari ne treba mijenjati

01. 07. 2022 - 08:17
0
Shares

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u terminu od 20:00 sati igra meč 5. kola evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a protivnik u Pardubicama će nam biti selekcija Češke.

Naš tim je u ovaj češki grad otputovao s novim selektorom Adisom Bećiragićem koji je naslijedio Vedrana Bosnića na užarenoj klupi reprezentacije.

Bosnić je selektor Bosne i Hercegovine postao u novembru 2018. godine, te se s našom selekcijom plasirao na predstojeći Eurobasket koji će se ove godine održati u Češkoj, Gruziji, Njemačkoj i Italiji, a nakon svađe s čelnicima Košarkaškog saveza BiH, koji su mu se navodno miješali u posao, odlučio se povući s ove pozicije i do kraja je ostao pri prvobitnoj ideji da je došao na kraj puta i da je saradnja okončana.

Bosnić se odlučio posvetiti trenerskom angažmanu u belgijskom Monsu kojeg je uporedo s reprezentacijom BiH vodio od 2019. godine, no jasno je da nakon takve njegove odluke naša košarkaška selekcija mora dalje i s tim u vezi čelnici saveza šansu su ukazali proslavljenom Adisu Bećiragiću.

Bećiragić je nakon završetka karijere 2000. godine počeo raditi u omladinskim selekcijama Ülkera. Većinu trenerske karijere je gradio u Turskoj, a vodio je kosovsku Peju i reprezentaciju Iraka. Posljednje dvije sezone je osvajao titule prvaka na Kosovu s ekipom Ylli.

Pored rada u brojnim turskim klubovima (Ülker, Galatasaray, Kepez, Darušafaka, Gaziantep, Konya, Petkim, Ušak...), poseban period u njegovom životu je saradnja s Bogdanom Tanjevićem kojem je šest godina bio asistent u reprezentaciji Turske.

Što se tiče ovih kvalifikacija, košarkaši BiH nakon današnjeg gostovanja Češkoj Republici u Pardubicama, za tri dana će Bugarsku u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu.

Nakon četiri odigrana meča, naš tim je na drugoj poziciji u grupi F zajedno s Litvanijom, Bugarskom i Češkom. Litvanija je na prvom mjestu sa sve četiri pobjede, mi imamo omjer od dvije pobjede i dva poraza, dok Bugarska i Češka imaju po pobjedu i tri poraza.

Kako to pravila nalažu, uprkos širem spisku igrača koji su trenirali, na put je krenulo 12 igrača na koje će Bećiragić računati.

To su: Edin Atić, Amar Gegić, Kenan Kamenjaš, Džanan Musa, Adin Vrabac, Haris Delalić, John Roberson, Miralem Halilović, Sani Čampara, Emir Sulejmanović, Ajdin Penava i Aleksandar Lazić.

Novi selektor reprezentacije naglasio je kako nema vremena za radikalne promjene pošto sedam dana priprema nije dovoljno kako bi se osjetio "rukopis" novog trenera te očekujemo da će BiH igrati slično kao što je to bilo i pod Vedranom Bosnićem.

"Ulazimo u proces koji je pred nama i koji će biti veoma težak znajući protivnike. Nadamo se da ćemo posao uraditi najbolje što možemo i da ćemo zalaganjem i igrom zadovoljiti javnost i ljude koji nas podržavaju. Neće biti nikakvih promjena i ne može se ništa mijenjati. Svako ima svoj pristup i nešto svoje, ali bi svaki pokušaj promjene za šest dana bilo samoubistvo. Mi imamo 11 treninga prije nego što odemo tamo i nemoguće je to promijeniti. Ovo je grupa dobrih momaka koji igraju kvalitetno i zajedno se odlično zalažu, tako da je teško ubaciti nešto ekstra od svoje košarke. Bit će tu malo nešto promjena, kako bi iznenadili protivnike. I njih čeka novi trener i nova filozofija. Niti možemo, niti želimo nešto puno mijenjati jer je ekipa dobra", istakao je novi selektor bh. košarkaša koji je u nekoliko navrata objasnio da nema vremena za velike promjene.

Bećiragić se osvrnuo na situaciju s rivalima, pošto će Češka i Bugarska biti znatno snažnije u odnosu na prethodne mečeve.

"Razmišljamo danima o protivnicima. Imamo špijune tamo. Počeli su trenirati u ponedjeljak. Vesely još nije tamo, a Satoranski je tamo s ekipom i to je meni javljeno. Svi će igrati kod njih, bit će kvalitetni i dobri. Postoji mogućnost da će se pojaviti i Vesely, mada nije još uvijek tamo. Bit će drugačiji nego što su bili ovdje. Igraju malo drugačije sa Satoranskim. Više se 'vrte' oko njega, ali je tu dimenzija i veličina na svim pozicijama. Izgledaju jači i viši. Ako ih ne budemo pretukli, nećemo ih pobijediti. Sve filozofije padaju u vodu. Izuzetno su jaka reprezentacija. Imat ćemo taktičkih stvari da ih iznenadimo. Igrat ćemo čvrsto i agresivno i morat ćemo ih natjerati da griješe", dodaje selektor.

Bećiragić je otkrio i kako je došlo do saradnje s Košarkaškim savezom BiH. Ističe da je neplanski preuzeo reprezentaciju jer je u našu zemlju stigao zbog drugog razloga.

"U životu nikada ne lažem, jer kad slažem, onda to nisam više ja. Trudim se i da ne preskačem što mislim. Što se tiče naše reprezentacije, ja sam došao u Sarajevo jer mi je mama bolesna. Nisam očekivao da ću biti ovdje, ali smo se pošteno 'zadali' i dobro radimo. Svaki trener ima svoj potpis. Kad vidiš kako neko igra košarku, onda znaš ko je trener. Neću moći odmah utisnuti svoj potpis u reprezentaciju, ali ću pokušati da neke stvari potpišem koliko mogu u ovom momentu. Mnoge stvari ne treba mijenjati", zaključio je novi selektor bh. košarkaša.

Utakmica petog kola kvalifikacija Češka Republika – BiH igra se u večeras od 20 sati, uz direktan TV prijenos na kanalu Sport Klub 2. Tri od četiri selekcije idu u narednu fazu takmičenja, a bodovi osvojeni protiv posljednje ekipe u grupi se ne prenose. 

Učitaj još novosti