28. 06. 2022 - 19:08
Potvrđena velika promjena u Seriji A, ali mnogi su razočarani:...
907
Shares
Potvrđena velika promjena u Seriji A, ali mnogi su razočarani:

Potvrđena velika promjena u Seriji A, ali mnogi su razočarani: "Neću je više nikada gledati!"

28. 06. 2022 - 19:08
0
Shares

Italijanski nogometni savez (FIGC) potvrdio je da će se od sezone 2022/23 igrati play-off za prvaka u slučaju da ekipe budu bodovno izjednačene.

Predsjednik FIGC-a Gabriele Gravina već je neko vrijeme forsirao promjenu i ona je danas formalno potvrđena na sastanku Izvršnog odbora krovne kuće italijanskog nogometa.

To znači da će dvije ekipe koje završe s jednakim brojem bodova na vrhu tabele ići u play-off kako bi se odlučilo o prvaku Serije A. Igrat će se jedan meč, neće biti produžetaka, pa ako bude izjednačeno nakon 90 minuta, izvodit će se penali.

Ovo će se odnositi samo u slučaju borbe za Scudetto, pa ako ekipe budu bodovno izjednačene u borbi za evropsko mjesto, o tome će ipak odlučivati međusobni omjer.

Scudetto je u prošlosti dodijeljen play-offom samo jednom, kada je Bologna pobijedila Inter s 2:0 u junu davne 1964. godine.

Na ovaj način u Italijanskom nogometnom savezu vjeruju da će uzbuđenja u budućnosti biti mnogo više, te da bismo mogli svjedočiti velikim dramama i utakmicama za historiju.

No, sportska javnost u Italiji nije pretjerano oduševljena promjenom. Među mnogim komentarima na društvenim mrežama, izdvojit ćemo neke:

"Ovo je preglupo, ja više nikada neću gledati Seriju A", "Šteta što se ne prave stvarne promjene kako bi poboljšali ligu umjesto ovih trikova kao što su doigravanje i promjena logotipa", a većina smatra da bi trebalo početi raditi na novim stadionima i infrastrukturi te da u tome leži najveći problem italijanskog nogometa.


Sportsport.ba

Učitaj još novosti