24. 06. 2022 - 22:32
Zrinjski neće putovati u Tiraspol, revanš protiv Sheriffa bit...
907
Shares
Zrinjski neće putovati u Tiraspol, revanš protiv Sheriffa bit će odigran u drugom gradu

Zrinjski neće putovati u Tiraspol, revanš protiv Sheriffa bit će odigran u drugom gradu

24. 06. 2022 - 22:32
0
Shares

Nogometaši Zrinjskog prije nekoliko dana su saznali informaciju kako će u prvom pretkolu Lige prvaka igrati protiv moldavskog Sheriffa. Iako ova ekipa svoje utakmice igra u Tiraspolu, meč protiv Zrinjskog neće biti odigran u ovom gradu.

Naime, Zrinjski je na zvaničnoj stranici saopćio kako se uzvratna utakmica između Sheriffa i Zrinjskog neće igrati u Tiraspolu, a odluka na kojem će se mjestu utakmica odigrati bit će donesena uskoro.

"Uzvratna utakmica 1. kola kvalifikacija UEFA Lige prvaka FC Sheriff - HŠK Zrinjski, koja je na programu 13. jula, neće se igrati u Tiraspolu, nego u gradu koji će tek biti potvrđen", saopćili su iz Zrinjskog.

Iako nije naveden tačan razlog, pretpostavlja se kako je UEFA ovu odluku donijela zbog političke situacije na istoku Evrope, a naročito u regiji Pridnjestrovlje gdje se nalazi i grad Tiraspol.

"To je potvrdio Izvršni odbor UEFA-e koji je danas odlučio kako se utakmice pod okriljem ove organizacije do daljnjega neće odigravati u moldavskoj regiji Pridnjestrovlje", saopćio je klub iz Mostara.

Regija Pridnjestrovlje smještena je na istoku Moldavije, a od devedesetih godina u suštini nema nikakvu vezu sa centralnim vlastima u Kišnjevu.

Naime, nakon raspada Sovjetskog Saveza u ovom dijelu Moldavije ostao je određeni kontingent ruske vojske, a nakon rata u Pridnjestrovlju koji je trajao od marta do jula 1992. godine, u ovom dijelu Moldavije uspostavljena je proruska vlast. Vlast je proglasila nezavisnost od Kišnjeva te uspostavila Pridnjestrovsku Moldavsku Republiku.

Zbog aktuelne situacije u Ukrajini, Pridnjestrovlje se opet spominje kao jedno od žarišta i potencijalno mjesto koje bi Rusija mogla iskoristiti za otvaranje novog fronta na istoku Evrope. Uzevši u obzir izuzetno stroge zahtjeve UEFA-e, odluka za izmještanjem utakmice iz Tiraspola čini se u ovom trenutku potpuno logičnom.

Učitaj još novosti