21. 06. 2022 - 15:42
Engleski nogometaš preživio srčani udar u krevetu, djevojka mu...
907
Shares
Engleski nogometaš preživio srčani udar u krevetu, djevojka mu spasila život

Engleski nogometaš preživio srčani udar u krevetu, djevojka mu spasila život

21. 06. 2022 - 15:42
0
Shares

Adam Dodd, vodoinstalater i poluprofesionalni igrač ekipe United of Manchester, doživio je srčani udar i spašen je CPR-om koji je izvela njegova djevojka.

Ovaj 29-godišnji krilni igrač miljenik je navijača "Red Rebelsa" otkako se pridružio timu 2019. godine, a u otvorenom pismu napisanom navijačima objasnio je da su mu reakcija njegove djevojke i brza intervencija liječnika, koji su postavili automatski defibrilator kako u slučaju Christiana Eriksena, spasili život.

"Ja sam Adam Dodd, 29 godina, radim kao vodoinstalater i poluprofesionalno igram nogomet za Manchester United FC. Trećeg juna život mi se preokrenuo naglavačke. Otišao sam normalno spavati s djevojkom i nekoliko sati kasnije, probudio se uz zvuke srčanog zastoja. Srce mi je stalo i umirao sam. Srećom, čula je moje dahtanje i nazvala 112 i izvršila CPR (kardiopulmonalnu reanimaciju) sve dok hitna pomoć nije stigla 16 minuta kasnije."

"Da nisam primio CPR, umro bih. Šanse da preživim srčani udar izvan bolnice su tri posto", objasnio je.

"Kada je stigla hitna pomoć, defibrilatorom su izveli elektro šok i trebalo je nekoliko pokušaja da mi se vrati puls. Prevezen sam u bolnicu Blackpool i primljen na intenzivnu njegu u induciranoj komi, gdje sam ostao četiri dana. Bili su zabrinuti za oštećenje mozga i nisu znali hoću li se probuditi", napisao je Adam Dodd.

Ipak, na svu sreću, 7. juna se probudio iz kome i od tada se oporavlja u bolnici. Dodd je poručio da je sretan zbog činjenice da je preživio.

Učitaj još novosti