20. 05. 2022 - 22:05
ATP donio radikalnu odluku nakon zabrane nastupa na Wimbledonu...
907
Shares
ATP donio radikalnu odluku nakon zabrane nastupa na Wimbledonu Rusima i Bjelorusima

ATP donio radikalnu odluku nakon zabrane nastupa na Wimbledonu Rusima i Bjelorusima

20. 05. 2022 - 22:05
0
Shares

Nakon odluke Wimbledona da ne dozvoli učešće teniserima iz Rusije i Bjelorusije na ovom Grand Slam turniru, ATP je donio odluku da se nezvanično prvenstvo svijeta u tenisu ove godine neće bodovati.

Čelnici Wimbledona su još ranije obrazložili da nisu željeli odstupati od "napora Vlade Velike Britanije koja je postavila smjernice u vezi sportskih događaja", ali ATP nije imao razumijevanja za to i odlučio je bodovanja neće biti.

"Mogućnost da igrači bilo koje nacionalnosti učestvuju na turniru na bazi sportskog takmičenja i bez diskriminacije je ključna je za ATP Tour. Odluka Wimbledona da kazni ruske i bjeloruske sportiste i suspenduje ih sa takmičenja u Velikoj Britaniji ovog ljeta potkopava taj princip i integritet našeg sistema rangiranja. Sa velikim žaljenjem saopštavamo da nećemo dodijeliti ATP bodove za WIMbledon u 2022. godini", navodi se u saopštenju.

Wimbledon se igra od 27. juna do 10. jula, a tiulu će braniti Novak Đoković.

Veliki turnir proteći će bez jednog od najboljih tenisera svijeta Daniila Medvedeva, a nećemo gledati ni sjajne tenisere poput, Andreja Rubljeva, Karena Hačanova, Aslana Karaceva, Romana Safiulina i brojnih drugih.

Ženska teniska asocijacija (WTA) još nije donijela konačan stav po pitanju bodovanja.

Učitaj još novosti