18. 05. 2022 - 07:50
Saša Ibrulj Mostarcima predstavio knjigu ‘Velež: priča o 100...
907
Shares
Saša Ibrulj Mostarcima predstavio knjigu ‘Velež: priča o 100 godina mostarskih Rođenih’

Saša Ibrulj Mostarcima predstavio knjigu ‘Velež: priča o 100 godina mostarskih Rođenih’

18. 05. 2022 - 07:50
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Knjiga “Velež: priča o 100 godina mostarskih Rođenih”, autora Saše Ibrulja, koja predstavlja retrospektivu rada ovog kluba kroz čitavu njegovu povijest, promovirana je u utorak u mostarskom Centru za kulturu.

“Pokušao sam na jedno mjesto skupiti sve ono što je važno u povijesti ovog kluba, što se događalo u proteklih 100 godina i to staviti u kontekst povijesti Mostara i BiH, odnosno usporednog razvoja grada i kluba koji je iz njega izrastao. Kad sam krenuo, shvatio sam da je to puno veći posao nego što sam mislio, najviše zbog toga što je arhiva nestala, odnosno sakrivena je prije Drugog svjetskog rata, pa je uništena poslije ovog rata, tako da je bilo jako teško sklopiti pravu sliku o povijesti Veleža”, ističe autor.

Mišljenja je da ova knjiga potvrđuje kontinuitet ideje i identiteta Veleža od 1922. godine do danas.

“Knjiga otvara neke nove stvari koje se o Veležu nisu znale, ali i potvrđuje neke već poznate činjenice. U knjizi se nalazi sve od preduvjeta i razloga za osnivanje kluba u lipnju 1922. godine, preko burnih 1920-ih i 1930-ih, Drugog svjetskog rata i uspona nakon njegovog završetka, zlatnih generacija koje su bile u vrhu jugoslavenskog nogometa, pa sve do ratnih događanja u BiH, njihovih posljedica za klub, ali i uspona Rođenih u posljednjih nekoliko godina“, kazao je Ibrulj.

Za razliku od klasičnih monografija kojima se obilježavaju ovakve godišnjice, ovdje, kako je kazao, ne dominiraju fotografije, kojih uopće nema, niti statistički podaci, kojih ima mnogo, ali zapravo služe kako bi ilustrirali ono najvažnije, a to je priča o razvoju kluba kroz različite vremenske epohe.

Osim autora, na predstavljanju i otvorenoj panel diskusiji na temu “Velež; jučer, danas, sutra” sudjelovao je i legendarni nogometaš Veleža Džemal Hadžiabdić, povjesničar Dragan Markovina, književnik Marko Tomaš, te direktor FK-a Velež Džemil Šoše.

Hadžiabdić, koji je bio dio legendarne BMV generacije, istaknuo je kako treba poštivati svaku generaciju Veleža.

“Ne treba se to uspoređivati i dijeliti, svaka generacija na jedan način zaslužna je za veličinu Veleža kao kluba i treba poštovati sve one koji su igrali u ovom klubu u bilo koje vrijeme”, kazao je Hadžiabdić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti