17. 05. 2022 - 16:26
Rimejk prvog poslijeratnog derbija: Dedić, Biščević,...
907
Shares
Rimejk prvog poslijeratnog derbija: Dedić, Biščević, Muharemović, Pehlivanović, Uščuplić, Ferhatović... ponovo na Grbavici

SJEĆANJE NA 1996.

Rimejk prvog poslijeratnog derbija: Dedić, Biščević, Muharemović, Pehlivanović, Uščuplić, Ferhatović... ponovo na Grbavici

17. 05. 2022 - 16:26
0
Shares

Na stadionu "Grbavica" 8. juna, u 19:30 sati, bit će odigran rimejk prvog poslijeratnog vječitog sarajevskog derbija između Željezničara i Sarajeva.

Susret je tada završen rezultatom 1:1, a pogotke su postigli Dženan Uščuplić za goste sa Koševa, te Bulend Biščević za plavi tim.

Dakle, utakmica koja zamišljena kao sjećanje na derbi odigran 2. maja 1996. godine, prema najavama organizatora, trebala bi okupiti sve akteri koji su igrali za sarajevske rivale davne 1996..

Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je u humanitarne svrhe, tačnije za fond "Sportisti za život", čiji je osnivač bh. reprezentativac Edin Džeko zajedno sa udruženjem "Pomozi.ba".

Bivši igrač Željezničara Adnan Pehlivanović tokom najave ovog događaja u šali je kazao da neki akteri rimejka imaju viška kilograma, ali da se svi spremaju za meč.

- Tada smo se presvlačili u kontejnerima, trave gotovo nije bilo, a sada kada pogledate Grbavicu, to je zaista lijep stadion. Naš povratak na Grbavicu, koja je u ratu izgorilla, bio je zaista nešto posebno. Živjeli smo za fudbal i želimo poslati poruku današnjoj omladini da se trebaju baviti sportom, izjavio je Pehlivanović, a prenosi Fena.

Nekadašnji igrač Sarajeva, Amar Ferhatović, dodao je:

- Utakmica će sigurno imati dozu naboja, jer derbi je za djecu Sarajeva i Želje uvijek bio poseban. Asim Ferhatović Hase je znao govoriti da su sve utakmice – utakmice, a samo protiv Željezničara je boj. Poslije smo i mi shvatili zašto je on to govorio, naveo je Ferhatović.

U čuvenoj utakmici iz 1996. dres Željezničara su protiv Sarajeva nosili: Adnan Gušo, Bulend Biščević, Admir Adžem, Nermin Fatić, Almir Memić, Alen Kurt, Samir Jahić, Dželaludin Muharemović, Edin Kunić, Fadil Žerić i Adnan Pehlivanović, dok je trener bio Mišo Smajlović.

Za bordo tim igrali su tada: Mirsad Dedić, Kemal Elkaz, Dženan Uščuplić (Mirza Selimović), Dženan Hošić, Muamer Dalipagić, Mirsad Mujkić, Nermin Gogalić, Mensur Džaviti (Emir Granov), Aldin Ćenan (Amar Ferhatović), Armin Hrvat i Reuf Herco. Trener je bio Denijal Pirić.

Učitaj još novosti