17. 05. 2022 - 11:18
EH, OVO SE ZOVE SPEKTAKL: Sarajevo i Velež saznali moguće...
907
Shares
EH, OVO SE ZOVE SPEKTAKL: Sarajevo i Velež saznali moguće protivnike u UEFA konferencijskoj ligi

EH, OVO SE ZOVE SPEKTAKL: Sarajevo i Velež saznali moguće protivnike u UEFA konferencijskoj ligi

17. 05. 2022 - 11:18
0
Shares

U četvrtak 19. maja u Zenici na stadionu Bilino polje igra se finale Kupa Bosne i Hercegovine između Sarajeva i Veleža.

Osim toga što je utakmica za trofej, ovo je i utakmica za plasman u Evropu, tačnije UEFA konferencijsku ligu.

Prvak Zrinjski je izborio plasman u prektolo Lige prvaka, Tuzla City i Borac su kroz prvenstvo izborili plasman u UEFA kofnerencijsku ligu, a četvrti predstavnik naše zemlje u Evropi bit će pobjendik Kupa.

Nakon sankcija Rusiji i izbacivanja njihovih klubova iz Evrope, naša zemlja je skočila jedno mjesto na tabeli nacionalnih koeficijenata, tako da će osvajač Kupa direktno u drugo pretkolo UEFA konferencijske lige.

To znači da Sarajevo ili Velež, ovisno koja ekipa osvoji Kup svoj evropski put počinje 21. jula kada su na rasporedu prve utakmice drugog pretkola UEFA konferencijske lige, dok će Borac i Tuzla City prve utakmice prvog pretkola UEFA konferencijske lige igrati već 7. jula.

Ako osvoje Kup, ekipa Sarajeva će navjerovatnije u drugom pretkolu UEFA konferencijske lige imati status nositelja obzirom da je koeficijent Bordo tima za narednu sezonu 7.250.

Velež ako osvoji Kup Bosne i Hercegovine neće imati status nositelja u drugom pretkolu jer imaju koeficijent 2.500 ostvaren prošle sezone.

Već su poznati mogući protivnici naših timova u drugom pretkolu.

U slučaju da Sarajevo osvoji Kup BiH mogući protivnici na prvoj prerpeci u Evropi su: Noravank (Armenija), Kylzihar (Kazahstan), Rakow (Poljska), Zira (Azerbejdžan), Puskas Akadmeija (Mađarska), Silkeborg (Danska), Levski Sofija (Bugarska) osvajač Kupa Luksemburga, kao i klubovi koji prođu prvo pretkolo UEFA konferencijske lige.

Sa druge strane za Velež je slika mnogo jasnija, tako da ako Rođeni osvoje Kup BiH mogući protivnici u drugom pretkolu su Antwerp, Basel, Osijek, CSKA Sofija, Bate Borisov, Vaduz, Slavia Prag, Molde, predstavnik Austrije, predstavnik Turske, Hapoel Be'er Sheva, Maccabi Tel Aviv, PAOK, Astana, Vorskla i pobjednik nizozemskog play offa za Evropu, kao i klubovi koji preuzmu status nositelja nakon prvog pretkola, a tu najviše šansi imaju Dynamo Minsk, Mura, Lechia, Olimpija, Skhendija, Ruzomberok.

Naredni vikend će slika ekipa učesnica biti mnogo jasnija kada se završe preostala nacionalna prvenstva u Evropi, a u posljednjoj sedmici maja bit će i zvanično kompletirana lista učesnika UEFA konferencijske lige i onih ekipa koje imaju status nositelja.

Žrijeb za prvo pretkolo UEFA konferencijske lige na rasporedu je 14. juna, a žrijeb za drugo pretkolo očekuje nas dan kasnije, 15. juna 2022. godine.

Učitaj još novosti