11. 05. 2022 - 15:42
Zdravko Mamić tužio Hrvatsku, tvrdi i da su mu supruzi...
907
Shares
Zdravko Mamić tužio Hrvatsku, tvrdi i da su mu supruzi nezakonito oduzeli imovinu

BJEGUNAC OD TUŽILAŠTVA

Zdravko Mamić tužio Hrvatsku, tvrdi i da su mu supruzi nezakonito oduzeli imovinu

11. 05. 2022 - 15:42
0
Shares

Bivši čelnik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić podnio je tužbu Evropskom sudu za ljudska prava protiv Republike Hrvatske.

Mamić, koji se već dugo krije u Bosni i Hercegovini, osuđen je pravomoćno na šest i po godina zatvora nakon čega je morao u državni budžet vratiti 52 miliona kuna koje je nezakonito izvukao iz Dinama.

Bivši prvi čovjek Modrih podnio je tužbu u Strasbourgu, prenosi Telegram. Mamić očekuje da će Evropski sud za ljudska prava presuditi u njegovu korist, odnosno da Županijski sud u Osijeku nije vodio pravedan sudski postupak.

Žalbu su predale advokatice Lidija Horvat i Sandra Marković. Jedan od razloga ulaganja tužbe je i to što su sudije koje su vodile postupak protiv Mamića trenutno pod istragom zbog primanja mita.

Mamić je Republiku Hrvatsku tužio i zbog povrede prava na pravično suđenje i kršenje presumpcije nevinosti. Također, naveo je i da je imovina njegove supruge nezakonito oduzeta.

Zamjerio je tužilaštvu i to što je postupak iz Zagreba prebačen u Osijek što mu, kako je istakao, otežava pripremanje odbrane.

Podsjetimo, Zdravko Mamić se u BiH nalazi od juna 2018. godine, od tada je Hrvatska tri puta poslala zahtjev za njegovo izručenje, no pravosudni organi su do sada odlučivali da neće postupati po molbi.

Učitaj još novosti