10. 05. 2022 - 17:36
Velikani dižu glas: Manchester United i Roma u Ligi prvaka bez...
907
Shares
Velikani dižu glas: Manchester United i Roma u Ligi prvaka bez obzira na plasman u prvenstvu?

Velikani dižu glas: Manchester United i Roma u Ligi prvaka bez obzira na plasman u prvenstvu?

Sportsport.ba
10. 05. 2022 - 17:36
0
Shares

Ligu prvaka očekuju velike promjene od sezone 2024/2025.

Alternativno, svaka će ekipa odigrati deset utakmica protiv deset različitih protivnika, na temelju švicarskog sistema turnira (postojat će timovi jednakih ili približnih kvaliteta, što obećava da će turnir učiniti atraktivnijim za TV).

Međutim, vodeći klubovi žele da od pomenute sezone igraju Ligu prvaka bez obzira na plasman na tabeli, tačnije da se gleda njihov trenutni koeficijent pa prema tome da učestvuju u Ligi prvaka, što je naišlo na oštre kritike javnosti ili navijača.

Po tom sistemu, recimo naredne sezone bi u Ligi prvaka igrali Manchester United, Roma, Villareal, bez obzira što su u prvenstvima ispod četrvte pozicije, ali njihov koeficijent bi im garantovao učešće u Ligi prvaka.

Dakle, vodeći klubovi žele da UEFA plasman u Ligu prvaka gleda prema koeficijentima zemalja, a ne prema plasmanu na tabeli u tekućoj sezoni, ali čini se da ta ideja neće proći, bar ne trenutno.

Takav sistem bi značio i manje uzbuđenja u prvenstvima jer bi neki klubovi bez obzira na plasman imali zagarontovano učešće u Ligi prvaka od 2024. godine, samim tim bi izostala drama u prvenstvima, što bi se odrazilo i na samu popularnost, ali i gledanost nacionalnih prvenstava.

Da se taj sistem boduje od naredne sezone četiri mjesta u Ligi prvaka bi prema trenutnim koeficijentima zauzeli Manchester United, Roma, Villareal i Lyon koji su daleko od pozicija koje vode u Ligu prvaka kroz nacionalna prvenstva.

Učitaj još novosti