10. 05. 2022 - 16:04
PAO VELIKI DOGOVOR: Vaha na sastanak došao sa advokatom i sve...
907
Shares
PAO VELIKI DOGOVOR: Vaha na sastanak došao sa advokatom i sve riješio?

OSTAJE NA KLUPI MAROKA

PAO VELIKI DOGOVOR: Vaha na sastanak došao sa advokatom i sve riješio?

10. 05. 2022 - 16:04
0
Shares

Trakavica oko selektora Maroka nastavlja se... Još prošle sedmice svi su marokanski mediji objavili kako će tamošnji fudalski savez definitivno razvrgnuti ugovor s selektorom Vahidom Halilhodžićem zbog njegovog sukoba s trojicom (istaknutih) kandidata za reprezentaciju. Kao izvjesni nasljednik spominjan je portugalski trener Andre Villas-Boas...

Kada se koncem marta Maroko plasirao na Svjetsko prvenstvo Halilhodžić je uživao status nacionalnog junaka te zemlje. Kralj mu je lično čestitao na iznimnom uspjehu. Vaha je ušao i u almanahe fudbalskog sporta kao drugi trener (uz Brazilca Carlosa Alberta Parreiru) koji je četiri puta kroz kvalifikacije izborio plasman na završni turnir Svjetskog prvenstva. Tih dana, pitanja o pomilovanju ''otpisanih igrača'' odbijala su se od principijelnog Bošnjaka, pišu "Sportske novosti". 

"To je za mene završena priča! Ne mislim zvati u reprezentaciju nikoga ko narušava zajedništvo i homogenost ekipe, pa makar to bio i Lionel Messi. Nisam ja prvi trener koji se odrekao nekog igrača zbog viših ciljeva. Didier Deschamps je postao svjetskim prvakom, a nije zvao najbolje igrače", odgovorio je Halilhodžić.

No nakon početne euforije mediji su sve učestalije počeli propitkivati racionalnost selektorove odluke da na turnir u Katar ne vodi najbolje igrače. Osnažio je i navijački otpor. Hakim Ziyech i Noussairi Mazraoui velike su zvijezde marokanskog fudbala. Ziyech je playmaker i član londonskog Chelseaja, Mazraoui desni bek nizozemskog Ajaxa. Treći ''otpadnik'' je 31-godišnji napadač saudijskog Ittihada, Abderrazak Hamdallah. Nema težinu kao prethodna dvojica, pa ga mediji u pritisku na Vahu počesto i izostavljaju. O kakvom se presingu (marokanske) javnosti radi Vaha je priznao u jednom od brojnih intervjua:

"Nikada u karijeri nisam takvo nešto doživio. To su naprosto neljudski pritisci..."

Osim selektora, navijačkom je gnjevu sve češće bivao izložen i predsjednik saveza Fouzi Lekjaa. Od njega se ultimativno tražilo da otpusti tvrdoglavog stranca. Međutim prema marokanskim zakonima nije moguće nekome otkazati ugovor o radu ukoliko taj ne boravi u zemlji. Stoga se sedmicama iščekivao dolazak Vahida Halilhodžića u Maroko i sastanak s čelnicima saveza. Ove sedmice to se i dogodilo. Valja naglasiti kako su obje strane došle u pratnji advokata.

Prema važećem ugovoru Halilhodžiću se nakon uspješno apsolviranih kvalifikacija automatski produžava do decembra 2022. Svako naprasno (jednostrano) raskidanje ugovora implicira višemilionsku odštetu...

Čini se kako je bilateralni sporazum marokanskog saveza i Halilhodžića ipak postignut, a on uključuje i ''treću stranu'', odnosno involviranje odstranjenih igrača. Oni međutim nisu pristustvovali sastanku i dvojben je njihov stav o mogućoj ''velikoj pomirbi''.

Naravno, tu se sada postavlja pitanje – može li se razbijena vaza ponovno sastaviti? Ziyech i Mazraoui višekratno su (u medijima) istaknuli: ''dok je onaj tamo nećemo igrati za reprezentaciju''! Dakako, ovakav obrat situacije mogao bi se protumačiti i kao Halilhodžićev poraz, te posljedično prikazati i kao srozavanje autoriteta marokanskog selektora unutar svlačionice. Njegova poštapalica – ''kako kažem ja'', mogla bi zvučati poprilično šuplje kada se pred njim pojave Ziyech i Mazraoui, pišu "Sportske novosti". 

Situacija oko Vahida Halilhodžića pomno se prati i u hrvatskim medijima. Političkim rječnikom, njegov razlaz s Marokancima pogodovao bi hrvatskim fudbalskim interesima. Naime, prvi protivnik Hrvatske na Svjetskom prvenstvu upravo je Maroko, a Vahid Halilhodžić stručnjak koji ima odličan uvid u sve pore hrvatskog fudbala. Već pri žrijebu katarskog turnira, Vaha je označen kao ''najveći problem'' marokanske reprezentacije.

Raskidu saradnje Halilhodžića i marokanskog saveza nadali su se i brojni Dinamovi navijači. Mnogi su priželjkivali njegov povratak u Maksimir. U situaciji kada se na Dinamovoj klupi izmjenjuju vršitelji dužnosti karakter poput Vahinog vjerovatno bi za duže razdoblje konsolidirala stanje. Naročito u situaciji kada je izvjesno da mu Zdravko Mamić, s psovkom na usnama, neće banuti u svlačionicu...

Učitaj još novosti