03. 05. 2022 - 07:58
BEZ DILEME JE NAJBOLJI Borio se s depresijom, opijanjem i...
907
Shares
BEZ DILEME JE NAJBOLJI Borio se s depresijom, opijanjem i narkoticima, a sad je sedmi put prvak svijeta

RONNIE O'SULLIVAN

BEZ DILEME JE NAJBOLJI Borio se s depresijom, opijanjem i narkoticima, a sad je sedmi put prvak svijeta

03. 05. 2022 - 07:58
0
Shares

Ronnie O'Sullivan po sedmi je put postao svjetski prvak u snookeru nakon što je u finalu Svjetskog prvenstva s 18:13 bio bolji od Judda Trumpa. Najpopularniji i za mnoge najbolji igrač snookera svih vremena sada ima jednak broj svjetskih titula kao i rekorder moderne ere, dakle od 1969. i uvođenja nokaut-formata takmičenja, Stephen Hendry.

O'Sullivan je svoju prvu svjetsku titulu osvojio 2001. godine kada je s 18:14 bio bolji od Johna Higginsa, a osvajanjem sedme postao i najstariji svjetski prvak. Engleskom 46-godišnjem majstoru je uz titulu pripala i novčana nagrada u iznosu od pola miliona funti.

Osvajanjem novog svjetskog naslova O'Sullivan je dodatno raspirio debatu o najboljem igraču snookera svih vremena. Uz najveći broj osvojenih "ranking" turnira, u svom vlasništvu ima većinu najvažnijih rekorda u igri, a ponovo će sezonu završiti kao najbolji na svijetu.

"Mene rekordi nisu nikada zanimali. Lijepo je kad dođete do njih, ali ja nemam ciljeva. Volim pobjeđivati i, premda to vjerovatno nije najbolja ideja, pokušat ću ovo ponoviti sljedeće godine", rekao je O'Sullivan nakon pobjede poslije koje je Trump istaknuo da je izgubio od najboljeg igrača snookera svih vremena, piše Index.hr.

Šesterostruki prvak svijeta Steve Davis uvjeren je da će O'Sullivan doći i do osmog naslova te dodao da se riječ genijalac često upotrebljava i kad za to nema potrebe, no da O'Sullivan to uistinu i jest. O'Sullivan je naslov prvaka osvajao 2001., 2004., 2008., 2012., 2013. i 2020. i ove godine, a jedini poraz u finalu pretrpio je 2014. od Selbyja.

Uz probleme s depresijom, ali i pićem i narkoticima u mlađim danima, 46-godišnji Englez oduševljavao je fanove briljantnim partijama, ali i šokirao predajama mečeva i najavama o prekidu karijere. Sad je ponovo na vrhu.

Učitaj još novosti