25. 04. 2022 - 15:36
Ovisnost, debljina, suicidalne misli, porodične tragedije i...
907
Shares
Ovisnost, debljina, suicidalne misli, porodične tragedije i povratak pobjedama: Karijeru Tysona Furyja niko neće ponoviti

Ovisnost, debljina, suicidalne misli, porodične tragedije i povratak pobjedama: Karijeru Tysona Furyja niko neće ponoviti

25. 04. 2022 - 15:36
0
Shares

Iako je sve što je stvorio izgradio nastupima u ringu, Tyson Fury neke od svojih zanimljivijih priča, onih koje su velikim dijelom zaslužne za zvjezdani status kakav ima, izgradio je izvan njega. Na račun svog karaktera, ali i nevjerovatnih životnih okolnosti koje su ga učinile ovime što je.

Već od rane mladosti njegov život bio je sve samo ne običan. Rođen u je “Irish Traveler” porodici, odakle dolazi njegov nadimak „Kralj cigana“. Iako, tu vrstu cigana ne smijemo stavljati u isti koš s nekim drugim narodima koji nose taj naziv. Jeste li gledali film „Snatch“. Sjećate li Mickeya, lika kojeg je odigrao Brad Pitt? O takvoj vrsti cigana je ovdje riječ, piše gol.hr.


Fury je već sa 11 godina napustio školu da bi s ocem i braćom radio na izgradnji ceste. Boksom se krenuo baviti godinu ranije, a trenirao ga je otac John, inače i sam u to vrijeme boksač. Nakon što je John završio u zatvoru, brigu za Tysonov boks preuzeli su stričevi, od kojih je Hughie preminuo, a Peter s vremenom također završio u zatvoru. Problemi sa zakonom su dakle itekako vezani uz njegovu porodicu.

Pored toga svega uspio je napraviti respektabilnu amatersku karijeru, tokom koje je 2007. godine, kao 19-godišnjak, postao juniorski prvak Evropske Unije, dok je godinu kasnije došao do britanske titule. Tada je odlučio prebaciti se na profesionalni boks.

U prvih sedam profesionalnih godina odradio je 24 meča te u svima slavio. Savladao je tim putem neka dokazana imena pa je tako došao do prilike napasti svjetsku titulu. U Britaniji je tada već zabavljao javnost svojim nastupima te posebno izjavama, a na borbe je krenuo prozivati i trenutne UFC-ove teškaše. Na marketingu je dobro radio.

Krajem 2015. godine zaustavio je dominaciju Vladimira Klička, ali s najvećim trenutkom njegove sportske karijere, privatni život počeo mu je propadati. Vrlo brzo je platio danak slavi i bogatstvu pa je počeo prekomjerno konzumirati alkohol, a onda i droge. Brzo je došao do gotovo 200 kilograma, a kamere telefona često bi ga u izlascima uhvatile u nepoželjnim pozama ili situacijama.

Pogledajtw OVDJE

Osim toga, otkrio je Tyson kasnije kako je imao žestoke suicidalne misli. Nekoliko puta bio je blizu da se automobilom samo zaleti s mosta i tvrdi kako ga je misao na Boga i porodicu uspjela od toga u posljednji trenutak odvratiti. Dvije i po godine Tyson Fury živio je životom na kakvom bi mu rijetko ko zavidio. No, njegova supruga Paris vjerovala je u njega te su se zajedno uspjeli vratiti.

Tyson se riješio ovisnosti te viška kilograma i u ljeto 2018. godine bio je ponovno u ringu. Tim se putem testirao i shvatio je da još uvijek može boksati na visokoj razini. Već u decembru iste godine ušao je po prvi put u ring s Deontayem Wilderom, a daljnja priča dovodi ga na svjetski vrh i do statusa najpopularnijeg teškaša današnjice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paris Fury (@parisfury1)


Kad smo već spomenuli suprugu Paris. Fury i ona imaju šestero djece, no i dvije tragedije. Prvo dijete izgubili su 2014. godine, odnosno došlo je do spontanog pobačaja, dok je još jedno dijete, rođeno 2018. godine, nažalost rođeno prerano i nije preživjelo. Ipak, čini se kako je na putu sedmo, tako da porodica Fury može biti sretna tim blagoslovom. Uostalom, Tyson je najavio kako se sad namjerava u potpunosti posvetiti porodici pa je možda proširi još više.

Ako se Tyson Fury uistinu penzionisao , pomalo je nevjerovatno da je to napravio sa samo 33 godine. Gledajući kako izgleda njegova priča te kako se već jednom vratio, rekli bismo da je u te 33 godine proživio dva života. A on je zapravo u godinama kad mnogi boksači kreću ostvarivati svoje najveće uspjehe. On tvrdi kako je u boksu postigao sve što mu je ikad bilo cilj.

Učitaj još novosti