24. 01. 2022 - 19:04
Razija Mujanović pred kvalifikacije za SP: Najviše nam...
907
Shares
Razija Mujanović pred kvalifikacije za SP: Najviše nam odgovara Bjelorusija, najnezgodniji je domaćin Japan

"ZMAJICE" PONOVO U CENTRU PAŽNJE

Razija Mujanović pred kvalifikacije za SP: Najviše nam odgovara Bjelorusija, najnezgodniji je domaćin Japan

24. 01. 2022 - 19:04
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Od 10. do 13. februara našu žensku košarkašku reprezentaciju očekuje još jedan historijski turnir za kompletan bosanskohercegovački sport jer su izabranice Gorana Loje u prilici izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo u Australiji (od 22. septembra do 1. oktobra 2022.).

”Zmajice” su na samo jednu pobjedu udaljene od plasmana među najboljih 12 svjetskih selekcija, a za nju će se boriti na turniru u Osaki igrajući protiv Bjelorusije (10. februara), Kanade (12. februar) i Japana (13. februar).

Naše djevojke će u Osaku otputovati 6. februara.

- Ne možemo se okupljati ranije, s obzirom na to da su u toku klupska prvenstva. Vikend prije polaska djevojke igraju prvenstvene utakmice. Imat ćemo možda tri dana priprema... Na našu sreće ekipa se dobro poznaje. Jedino ne znamo kako će na naše košarkašice utjecati vremenska razlika, to je malo problematično – rekla je tim menadžer naše ženske selekcije Razija Mujanović.

Protivnici su očekivano iz samog svjetskog vrha.

- Sve tri ekipe su rangirane bolje od nas, međutim ukoliko djevojke budu igrale našu igru, sigurno da ćemo napraviti neko iznenađenje, a to znači kvalificirati se na Svjetsko prvenstvo. Prva utakmica je sa Bjelorusijom i mislim da odmah na startu moramo tražiti tu jednu pobjedu koja nam je potrebna da odemo na SP. Naravno, mi ćemo protiv svih ekipa tražiti pobjedu – ističe Mujanović.

U nekom od protivnika sigurno u našem taboru vide najbolju priliku.

- Mislim da nam najviše odgovara Bjelorusija, dok je najnezgodniji domaćin Japan. Prvo što igraju kući, a uz to su i finalist Olimpijskih igara. Vrlo kvalitetna i nezgodna ekipa. Ali nikad se ne zna – napominje legenda bh. košarke.

Forma i zdravlje djevojaka su u ovom trenutku odlični.

- Nadam se da će tako biti i do polaska u Osaku. Najnezgodnija je pandemija koronavirusa, nikad ne znaš šta se može desiti. Ali nadamo se da ćemo biti kompletni – govori Mujanović.

Svakako se nadamo da će “Zmajice” imati ono što ih je krasilo u prošloj godini kroz EP i kvalifikacije te donijelo brojne odlične rezultate.

- Najveća snaga našeg tima je kompaktnost unutar ekipe. Sve djevojke “dišu kao jedna”, velika su podrška jedna drugoj, imaju veliku borbenost koju su pokazale na svim takmičenjima. Uz to mi nikako ne možemo zaboraviti da imamo najbolju igračicu svijeta, Džonkel Džons. Ali ona se odlično uklopila i djevojke sa njom. Pojedinac puno znači, ali ukoliko se ne ukopi u ekipu, teško je napraviti rezultat – zaključila je Razija.

Razija je napravila poređenje s generacijom reprezentacijom BiH koju je kao igračica predstavljala na EP 1997. i 1999. godine.

- Košarka se danas igra drugačije, u odnosu na taj period, sad se igra brže, mnoga pravila su se promijenila. To je bio period stvaranja reprezentacije BiH, tako da su to bile igračice koje su bile na zalasku karijere. Nismo imali puno mlađih igračica, izgubilo se puno u ratnom i postratnom periodu po pitanju mlađe generacije. Sad uvijek nastojimo da nekako mlađe prebacimo iz juniorske u seniorsku reprezentaciju, bar na širi spisak na početku. Ali sve igračice moraju napraviti iskorak da bi se izborile za svoje mjesto – napominje Razija.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti