18. 01. 2022 - 12:57
Selektor Lojo uoči kvalifikacionog turnira u Osaki: Još jednom...
907
Shares
Selektor Lojo uoči kvalifikacionog turnira u Osaki: Još jednom pomjeriti granice

KVALIFIKACIJE ZA SP

Selektor Lojo uoči kvalifikacionog turnira u Osaki: Još jednom pomjeriti granice

18. 01. 2022 - 12:57
0
Shares

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine između 10. i 13. februara opet pred sobom ima lijepu šansu kreirati najljepše trenutke za bosanskohercegovački sport.

Izvrsna selekcija predvođena selektorom Goranom Lojom, peta sa posljednjeg Evropskog prvenstva, u japanskoj Osaki će igrati kvalifikacioni turnir za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Protivnice su selekcije Japana, Bjelorusije i Kanade.

- Klasičnog okupljanja za ovu akciju neće biti, većina reprezentativki igra utakmice sa svojim klubovima širom Evrope i u subotu, 5. februara, tako da je planirano da letimo za Osaku u nedjelju, 6. februara. U Japanu ćemo odraditi nekoliko treninga do prve utakmice – rekao je selektor Lojo za “Dnevni avaz”.

Prati formu svih naših reprezentativki...

- Zadovoljan sam njihovim igrama u klubovima. Posebno me raduje povratak na terene Marice Gajić, nakon dužeg odsustva zbog povrede – ističe Lojo.

“Zmajice” će u 1. kolu (10. februar) igrati protiv Bjelorusije od 16 sati po lokalnom vremenu (8 sati po našem vremenu). Dva dana kasnije će odmjeriti snage sa Kanadom (15 sati po lokalnom, a 7 sati po našem), a protiv domaće selekcije će igrati 13. februara (18 sati, odnosno 10 sati po našem). Plasman na Svjetsko prvenstvo, koje se igra u Australiji od 22. septembra do 1. oktobra ove godine, osigurat će tri najbolje plasirane ekipe.

- Sve tri reprezentacije sa kojima igramo visoko kotiraju na Svjetskoj rang listi. Kanada je 4., Japan 8., a Bjelorusija 11. Mi smo “tek” 27. Naravno to ne treba da znači mnogo jer smo na Evropskom prvenstvu bili totalni autsajderi, a završili smo kao peta najbolja reprezentacija Evrope. Sazreli smo kao tim, igramo zaista odlično i dokazali smo to ponovo u novembru još jednom pobjedom protiv velikog favorita Belgije u okviru novog ciklusa kvalifikacija za EP 2023. godine – zaključio je selektor Lojo.

Jedna pobjeda u Osaki mogla bi značiti i historijski plasman na SP.

- Japan ima blagu prednost, kao domaćin i reprezentacija koja je na Olimpijskim igrama bila srebrena. Kanada i Bjelorusija su također veoma kvalitetne reprezentacije sa nekolicinom izvrsnih igračica. Mi idemo utakmicu po utakmicu i dat ćemo sve od sebe da još jednom pomjerimo granice i plasiramo se na Svjetsko prvenstvo po prvi put u historiji bh. košarke – izjavio je Lojo.

Na pitanje hoće li biti promjena u sastavu, selektor naših košarkašica je odgovorio:

- Uvijek su moguće neke promjene, sada pogotovo u otežanim okolnostima sa Covidom-19. Nadam se da ćemo nastupiti u najjačem mogućem sastavu. Još nisam odredio konačan roster za Japan, još je rano – istakao je selektor.

Učitaj još novosti