17. 01. 2022 - 22:44
Milionska šteta za Đokovića: Koliko novca je izgubio...
907
Shares
Milionska šteta za Đokovića: Koliko novca je izgubio deportacijom iz Australije

Milionska šteta za Đokovića: Koliko novca je izgubio deportacijom iz Australije

17. 01. 2022 - 22:44
0
Shares

Slučaj Novaka Đokovića (34) ne samo da je narušio imidž najboljeg tenisera svijeta, nego će se neigranje na Australian Openu itekako odraziti i na njegove finansije.

Prema računici koju je objavio Bild, Đoković će izgubiti oko 3,1 miliona eura.

Pod pretpostavkom da bi osvojio Australian Open kao najveći favorit, kao pobhednik bi inkasirao 2,5 miliona eura nagradnog fonda, a sam ulazak u finale donio bi mu skoro 1,5 miliona.

Tu je i kazna od 315.000 eura koja je prema nekim navidima povezana s njegovim protjerivanjem, a Đoković će morati platiti i sve sudske troškove, otprilike oko 200.000 eura. Njegov advokat Nicholas Wood navodno je koštao upola manje, a prvi reket svijeta također mora platiti i advokata po službenoj dužnosti Stephena Lloyda.

Avionski letovi su Đokovića i njegov trenerski tim koštali 40.000 eura. Prvom klasom je letio iz Malage preko Dubaija za Melbourn, a zatim iz Melbourna preko Dubaija do Beograda.

Njegov tim na čelu sa fizioterapeutom, kondicijskim trenerom i glavnim trenerom Goranom Ivaniševićem je letio poslovnom klasom.

Za igrače na Grand Slam turnirima hotel je besplatan i o tome brine organizator. Ali, Đoković je iznajmio kuću i to bi ga moglo koštati oko 8.000 eura za tri sedmice.

Što se tiče obroka, teniseri mogu jesti besplatno u hotelima organizatora, ali s obzirom da je veći dio vremena bio u hotelu za imigrante, vjeruje se da će za svoje troškove i njegovog tima platiti još 4.000 eura.

Ipak, ono što ga najviše boli je činjenica da ne može da odbrani titulu, te je automatski izgubio 2.000 poena na ATP rang listi. To znači da ako Saša Zverev ili Daniil Medvedev osvoje turnir, od 7. februara bi skinuli Novaka sa prvog mjesta.

Također se može očekivati da će i neki sponzori prekinuti saradnju s njim i da će minus postati još veći, sve pod pretpostavkom da kao nevakcinisan ne bi mogao igrati ni na narednim velikim turnirima.

Učitaj još novosti