17. 01. 2022 - 07:17
NAKON UKIDANJA VIZE I DEPORTACIJE - STIGLA JOŠ JEDNA VRLO LOŠA...
907
Shares
NAKON UKIDANJA VIZE I DEPORTACIJE - STIGLA JOŠ JEDNA VRLO LOŠA VIJEST ZA NOVAKA: Ovo mu se neće nimalo svidjeti

AUSTRALIJA

NAKON UKIDANJA VIZE I DEPORTACIJE - STIGLA JOŠ JEDNA VRLO LOŠA VIJEST ZA NOVAKA: Ovo mu se neće nimalo svidjeti

17. 01. 2022 - 07:17
0
Shares

Prvi reket svijeta Novak Đoković neće biti u prilici da brani trofej na Australijan openu, a to je epilog višednevnog procesa koji je vodio u ovoj zemlji.

Konačnu riječ dao je Savezni sud Australije, koji je odlučio da mu potvrdi odluku oko ukidanja vize, a presuda tročlanog sudijskog tima bila je jednoglasna, saopšteno je vrhovni sudija Džejms Alsop.

Nešto prije osam časova po srednjeevropskom vremenu, sud je potvrdio odluku ministra za imigracije Aleksa Hoka koji je prethodno Novaku po drugi put ukinuo vizu, te je on deportovan iz zemlje.

Uz ovakvo okončanje procesa, saopšteno je da će srpski teniser snositi sve troškove, te da će morati da plati i odštetu od 500.000 dolara. Takođe, Novak se suočava i s trogodišnjom zabranom ulaska u zemlju, ali postoji mogućnost da se to ne dogodi.

Nakon što je deportovan, doznalo se i da sljedeće tri godine nema pravo ulaska u Australiju, potvrdila je ministrica unutarnjih poslova Karen Andrews.

Andrews je ovo potvrdila gostujući u jutarnjem programu jedne australske televizije, a kasnije je taj razgovor i sama podijelila na Twitteru. Navedeno znači da Đoković ne može u Australiji i na Australian Open, Grand Slam turnir koji je osvojio devet puta, do 2025. godine. Ima pravo na podnošenje žalbe na tu odluku.

Na pitanje voditelja može li se Đoković ikad više vratiti, Andres je odgovorila da za Đokovića "vrijedi zabrana ulaska u zemlju na tri godine", ali i da se ta kazna može razmatrati, no da se "u ovom trenutku o tome može pričati samo hipotetski".

Bude li kazna zabrane ulaska ostala na snazi, to bi trebalo značiti da Đoković svoj sljedeći Australian Open može igrati tek kao 37-godišnjak. Bude li to i sam želio i bude li u toj dobi i dalje profesionalni teniser.

Na kraju, Đoković je ostao bez šanse da se bori za deseti trofej na Ozi openu, a ukupno 21. grend slem u karijeri, a pisano obrazloženje ovakve sudske odluke, bit će poznato u danima pred nama.

Podsjetimo, Australijan open počinje 17. januara i trajaće do 30. januara.

Učitaj još novosti